Boldog apák Ausztráliában

Melbourne-i cserkész apák napja

/ Várdai Levente /
vardai.levente képe
Gyermeknap és anyák napja. Magyarországon széles körben ezt a két napot ülik meg, míg az apák napja kevésbé ünnepelt. Ausztráliában - a világ másik felén - az édesapák napjának is kiemelt jelentőséget tulajdonítanak. Ebből adódóan a melbourne-i cserkészek 2024. szeptember 7-én lepték meg apjukat.
Cserkészvezető mutatja a gyerekeknek az ajándék készítés módjátcserkész, KCSP, Melbourne-i cserkészek, külföldi magyarok, államtitkárságcserkész, KCSP, Melbourne-i cserkészek, külföldi magyarok, államtitkárságcserkész, KCSP, Melbourne-i cserkészek, külföldi magyarok, államtitkárság

Előkészületek

Néhány hónappal ezelőtt még az anyák napjára készülődtek a magyar cserkészek az ausztráliai metropoliszban. De már júliustól kezdődően az apák napja került a fókuszba Melbourne-ben. Persze nem kizárólagosan, de a játékok mellett az őrsi és csapat összejöveteleken elő-előkerült ez a feladat is. Az ajándékkészítés során a fiatal cserkészek egyúttal kézügyességüket is pallérozhatták. A meghívókat megírták és kiszínezték, bőrből, fából illetve műgyantából személyre szabott kulcstartókat készítettek édesapjuk vagy nagyapjuk számára. Emellett olyan műsort raktak össze, ahol nem csak a mondókák és a gyerekek versei vitték a főszerepet. Bevonták a szülőket is, különféle játékokat, vetélkedőket találtak ki számukra.

Az apák napi program

Egy verset követően a kiscserkészek Az én zubbonyomra 10 gomb van felvarrva című énekes játékot mutatták be. Ez a vicces kis előadás egyből mosolyt varázsolt a szülők, nagyszülők arcára. Majd közösen a Süssünk, süssünk valamit kezdetű, szintén éneklős játékot adták elő a cserkészek. Itt kezdődött el az apukák bevonása a műsorba, mely idén kiemelt célja volt a cserkészvezetőknek. Az apukák, akik közül persze néhányan meglepődtek, beálltak gyerekeik mellé a játékba és jól szórakoztak. 

Majd egy apák napi vers hangzott el, majd a gyerekek a következő kérdésekre válaszoltak:

  • Miben a legjobb vagy legügyesebb édesapád? 
  • Mivel tudod könnyedén felidegesíteni őt?
  • Ha kimondottan jól viselkedsz, milyen módon jutalmaz meg apukád?

A záró apák napi verset követően a gyerekek átadták ajándékaikat, melyeket az elmúlt hónapokban készítettek a cserkész összejöveteleken. Beszélgetés és a falatozás követte a műsort és a résztvevő családok csak lassan szállingóztak haza.

Széljegyzet

Az apák napja több szempontból is fontos esemény a melbourne-i magyar cserkészek számára. Hiszen a rendezvény keretében nem csupán a gyerekek köszöntik édesapjukat, de egybegyűlnek azok a családok, akik támogató közeget biztosítanak a cserkészcsapat számára. Jó volt látni a rengeteg hangulatos beszélgetést  a cserkészvezetők és a szülők, valamint az egyes szülők között is. A jóízű beszélgetések során szóba került az is, hogy a szülők milyen módon tudnak segíteni a csapat fejlődésében. Úgy látom, hogy azok a rendezvények, ahol a cserkész gyerekek szüleit is megszólítják, a közösségi élet egyik zálogát jelentik. Ezért is jó látni, hogy Melbourne-ben néhány havonta szerveznek ilyen összejöveteleket a cserkészek.