Bocskai Magyar Vásár és Mikulás-várás Melbourne-ben

/ Horváth Dóra /
horvath.dora képe
November 25-én az immár hagyományosnak tekinthető Bocskai Magyar Vásárt, egy héttel később pedig az évzáró Mikulás-váró délelőttöt rendezték meg a melbourne-i Bocskai Központban. A magyar iskolában december elején a tanév is véget ért.
Bocskai Magyar Vásár, MelbourneBocskai Magyar Vásár, MelbourneBocskai Magyar Vásár, MelbourneMikulás-váró délelőtt a Bocskai Központban

Töltött káposzta és lángos, rántott hús és kürtőskalács, valamint magyar népzene, néptánc, állatsimogató és kézművesfoglalkozások várták mindazokat, akik november 25-én a Melbourne North Fitzroy városrészében megrendezett Bocskai Magyar Vásárra ellátogattak. A melbourne-i magyar református egyház rendezvényének célja, hogy alkalmat teremtsen a magyar közösség tagjai számára a találkozásra és a kötetlen együttlétre, az utcai kitelepülésnek, a csalogató illatoknak és ízeknek köszönhetően azonban a rendezvényre mindig sok ausztrál is ellátogat – a szervezők reményei szerint ilyenkor a magyar ízekkel, illatokkal, tánccal és zenével is életre szóló barátságot kötnek.

A vásár egyszerre zajlott kint az utcán és a Bocskai Központ nagytermében. A talpalávalót az ausztrál hölgyekből verbuválódott, ám a közép-kelet-európai és elsősorban erdélyi népzenére specializálódott hegedű-harmonika-bőgő felállásban muzsikáló Vardos együttes húzta, de fellépett a Melbourne-ben magyar népzenét tanuló diákokból és KCSP-ösztöndíjasokból szerveződött Micsoduck zenekar, és egy rövid műsorral készültek a  Gyöngyösbokréta és a Fonó táncegyüttesek is. 

Egy héttel később, december 2-án került volna sor a Bocskai Magyar Iskola évzáró kirándulására, ám a bizonytalan időjárás miatt a rendezvényt a Bocskai Központban kellett megtartani. A kicsiknek szervezett sorversenyek és a nagyok társasjátékozása után megérkezett a várva várt vendég, a Mikulás is. A bocskais gyerekek néhány ismert dallal (Hull a pelyhes fehér hó, Télapó itt van) köszöntötték kedvencüket, és mivel ebben az évben mindannyian angyali jóságúak voltak, a jól megérdemelt csomagjaikat is átvehették. Ezt követően a tanárok és diákok, és az egyes csoportok sorban elbúcsúztak egymástól – a tanév ugyanis a Bocskaiban véget ért, a december 15-i évzáró műsort és istentiszteletet leszámítva a februári tanévkezdésig iskolai keretek között már nem lesz alkalom a találkozásra.