A Bevándorlók Napján Buenos Aires-ben

4 de septiembre/Dia del Inmigranten

/ Dr. Léránt Andrea /
lerant.andrea képe
A Bevándorlók Napját minden évben díszes felvonulással ünneplik Buenos Aires-ben. Helyszíne az Avenida de Mayo, a Kongresszus épületét az Elnöki Palotával összekötő gyönyörű sugárút, amelyet erre a napra lezárnak a forgalom elől.
Felvonulás a Bevándorlók NapjánA Regős Táncegyüttes tagjaiA Casa Rosada előttAz esemény plakátja

Argentínában 1949 óta – a Juan Domingo Peron elnöklete alatt hozott rendelet alapján – szeptember 4-én ünneplik a Bevándorlók Napját. A dátumválasztás nem véletlen: 1812-ben ezen a napon született az első Argentin Triumvirátus bevándorlókra vonatkozó rendelete, amely a bevándorlás feltételéül mindössze annyit írt elő, hogy a bevándorolni kívánók ne zavarják a köznyugalmat, és tartsák tiszteletben az ország törvényeit.

Argentínát a bevándorlók országának is nevezik: a gyarmatosítást csak kevés őslakos élte túl, arculatát elsősorban a spanyol és olasz bevándorlók utódai határozzák meg. Hozzájuk Európa más részeiről is érkeztek: lengyelek, oroszok, angolok, németek, franciák, és természetesen a magyarok, akik száma mintegy 40 ezerre tehető Argentínában. Emellett említhetjük a szíriaiakat, libanoniakat, japánokat, akik szintén jelen vannak az ország életében.

A szeptember 15-én megrendezett ünnepségen mintegy 40 ország képviseltette magát, viseletbe felöltözve, nemzeti zászlókkal vonultak végig a sugárúton az érdeklődők sorfala között. Az út végén minden ország pár perces műsorral szórakoztatta a közönséget a színpad előtt. A sugárút két oldalán felállított sátrakban a felvonuló nemzetek ételkülönlegességeit kóstolhatták meg a járókelők.

A Buenos Aires-ben élő magyar közösséget a Regős táncegyüttes tagjai, valamint a két KCSP-ösztöndíjas képviselte, akik népviseletbe öltözve, magyar zászló alatt vonultak végig a sugárúton. Az AMISZ (Argentínai Magyar Intézmények Szövetsége) képviseletében Isabel Ana Redl vonult a Regősökkel, aki magával hozta a Szent István Kör gyönyörűen hímzett magyar zászlóját is.

Az út mellett álló sorfalból sokan érdeklődtek, honnan is jött a „küldöttség”. De Hungría, Magyarországról jöttünk, hangzott sokadszorra is a válasz.