Bennünk tovább él!

A Torontói Kodály Együttes évzáró műsora

/ Rideg Timea Bettina /
rideg.timea.bettina képe
A Kodály Táncegyüttes minden évben egy, az éves munkát összefoglaló, nagy műsorral zárja a tanévet. Ezekben a műsorokban a táncosok előadhatják koreográfiáikat és táncaikat, melyeket szorgos kitartó munkával tanultak meg az év során. Az előadást pedig egy közös hajnalig tartó mulatság követi.
Kodály Együttes, Alumni csoport, Bonchidai táncok Kodály Együttes, Gyerek csoport Kodály Együttes, Junior csoport, Szatmári táncok Rozmaring Táncegyüttes, Ifjúsági csoport, Vajdaszentiványi táncok

A Kodály Együttes csoportjainak tartalmas évzáró előadásának idén a Markham Peoples Community Church adott helyet. A kedves közönség az Együttes minden csoportját láthatta a rivaldafényben, az apróktól kezdve a legidősebb csoportig és mindemellett vendégszerepelt a Rozmaring Táncegyüttes Gyermek és Ifjúsági csoportja is.

A Kodály Aprók csoportja és a Rozmaring gyermek csoport az év során tanult különböző gyermekjátékokból és dalokból álló műsorszámot mutatott be. A Kodály Junior csoportja Kalocsai és Szatmári táncokkal szórakoztatták a nézőket, míg az Együttes Senior csoportja „Mi szívünknek kedves” címmel Mérai koreográfiáját adta elő, mely levette a vendégeket a lábukról a tájegységhez tartozó cifra népviseletekkel.

Ezen felül a csoport a Gömöri táncokból készült „Tréfás Verbuválás és táncmontázs Gömörből” című műsorszámát is láthattuk, melynek címadó dramatikus jelenete mindenkit megmosolyogtatott a nézőtéren. Nem maradt el a Kodály Alumni csoportjának bemutatkozása sem. Ők Bonchidai táncokból válogatott figuráikkal csillogtatták meg az év során elsajátított tudásukat a színpadon.

Különleges és egyedi műsorszámot jelentett a Senior fiú kamara csoport előadásában Balogh Dávid Attila önálló koreográfiája, mely a „Ritmusjáték a Maros-mentéről” címet kapta. Mint említettem a Rozmaring Táncegyüttes Ifjúsági csoportja is meghívást kapott az évzáró műsorban való szereplésre. Tőlük Vajdaszentiványi táncokat láthattak a nézők. Emellett bemutatta a csoport Rideg Tímea Bettina által koreografált „Ha te elmégy rózsám…” című Magyarbődi karikázót.  

Mind a Rozmaring, mind a Kodály táncosai élvezték a közös munkát, hiszen a távolságok ellenére a két táncegyüttes fiataljai viszonylag szoros baráti kapcsolatokat tartanak fenn. Hasonló vendégszereplése való meghívással a többi Dél-Ontárióban működő együttes között is szorosabbra lehetne fűzni a szálakat a jövőben.

Tovább erősíti a kapcsolatot, hogy nem csak az előadáskor a kulisszák mögött találkoztak a táncosok, hanem a műsort egy táncház követte, melynek a Szent Erzsébet Római Katolikus Plébánia biztosított helye. A táncházban a Gyanta Banda húzta a talpalávalót, hajnalig táncoltak és jól érezték magukat a hamiltoni és a torontói néptáncosok együtt.

A képeket az esemény során Emilt Chae fényképész készítette. Ez úton is köszönet neki a rengeteg fotóért.