Becsengettek a Southendi Magyar Iskolába

HÁROMNAPOS PROGRAM A SIKERES ÉVKEZDÉSHEZ EGYÜTT A SOUTHENDI MAGYAR KÖZÖSSÉGGEL

/ Bulátkó Irén Lilla /
bulatko.iren.lilla képe
Az idei tanévben a Southendi Magyar Iskolában háromnapos programsorozat segítette a ráhangolódást az iskolai tanévre és erősítette a Southendi Magyar Közösséget is. A sportnap, az első iskolai nap és a szüreti mulatság örömteli élménye hozzájárult, hogy összetartó közösséggé formálódjanak és a helyi magyar gyerekek megőrizhessék magyar nyelvüket és kultúrájukat.
1

"Édes ősz jött,

Hull a körte,

hamvas szilva

hull a földre.

Itt az alma,

Kasba rakd.

Ott a szőlő,

Hamm, bekapd!

Bokor alatt dió búvik - ott ne hagyd!"

(Sarkadi Sándor: Édes ősz)

Ahogy a vers őszi hangulata, olyan meghitten és mozgalmasan indult a Southendi Magyar Iskola új  tanéve, amely egy többnapos, közösségépítő programsorozattal indult a Southendi Magyar Közösséggel karöltve.

Sportnap – A testet és lelket erősítő edzés 

Egy mozgalmas sportnap várta a családokat, ahol a fizikai aktivitás mellett a közösség erősítése, a csapatmunka és az iskolai életre való ráhangolódás is megvalósult. A változatos gyakorlatok, a játékos kihívások nemcsak a testet, hanem a lelket is megerősítették.

Magyar iskola - Új alapokon

A Southendi Magyar Iskola idén, 2024. szeptemberben új alapokon indult el, megőrizve  a korábban kialakult hagyományait. Szeretné megszólítani a környéken élő magyar családokat és azokat is, akik nemrég költöztek a térségbe. A három korcsoportra osztott magyar nyelvű oktatás lehetőséget biztosít, hogy minden gyermek a saját életkorának és fejlettségi szintjének megfelelően fejlődjön. 

Idén szeptemberben a gyermekek, szülők, valamint az oktatók izgalommal és várakozással érkeztek az iskolába, ahol a nap végén új barátságok szövődtek és újra találkoztak a régi barátaikkal is. A tanítók és oktatók különféle fejlesztő tevékenységekkel készültek, amellyel kreatív módon oldották fel az iskolakezdés feszültségét a gyerekekben.

Az oktatás három korcsoportban zajlott: a legkisebbek 3 éves korig, az óvodások és az általános iskolások külön-külön csoportokban vettek részt a fejlesztő és játékos foglalkozásokon. A kicsik programjait szülői segítséggel vezették, ami a gyermekek számára erősítette a biztonságérzetet és a szülő-gyermek kapcsolatot. Az iskolai programokban a tanítók mellett lelkes önkéntes szülők is részt vesznek, így ők is a aktív részévé válnak az oktatási folyamatnak. A tanítók és a szülők közös munkája lehetővé tette, hogy minden gyermek személyre szabott figyelmet kapjon. Ez az együttműködés hozzájárul, hogy a gyerekek biztonságos és támogató környezetben fejlődhessenek édes magyar anyanyelvünkkel és kultúránkkal körülölelve.

Szüreti mulatság – Közösségi ünnep

A programok zárásaként egy hagyományos szüreti mulatságot rendeztek, ami a közösségbe és az iskolába járó családoknak is különleges élményt adott. Az iskolában megtanult “Lipem-lopom a szőlőt” című népdal szőlő “lopakodók” népi fogójátéka, mint a több színben keringő őszi levelek, vidám szüreti hangulatot kölcsönzött a napnak. A bográcsban elkészített étel illata és a közös vidám éneklés lehetőséget adnak a családoknak, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz, és erősítsék a helyi magyar közösséget. 

Az idei tanév igazán különlegesen indult a Southendi Magyar Iskolában. A háromnapos programsorozat segítette a ráhangolódást az iskolai évre és erősítette a helyi magyar közösséget is. A sportnap, az első iskolai nap és a szüreti mulatság örömteli élménye hozzájárultak, hogy egy összetartó közösséggé formálódjanak. Az iskola szeptembertől új lendülettel, változatos  programokkal és új családok bevonásával folytatja a munkáját, így biztosítva, hogy a helyi magyar gyerekek barátságokkal gazdagodnak, s megőrizhetik magyar nyelvüket és kultúrájukat.