Bartók Béla Spanyolországban

79 éve halt meg Bartók Béla, világhírű zeneszerző és népdalgyűjtő.

/ Soósné Kustán Katalin Éva /
soosne.kustan.katalin.eva képe
Bartók Béla halálára emlékezünk, hiszen ő a 20. század egyik legnagyobb magyar zeneszerzője, zongoristája és népzenekutatója volt. Munkássága a magyar és kelet-európai népzene gyűjtésére és feldolgozására épült, amelyet modern zeneszerzési technikákkal ötvözött. Zenéje és tudományos tevékenysége nemcsak a magyar kultúrára, hanem az egész világ zenei fejlődésére nagy hatással volt.
Száz arc_az auditórium előttBatók Béla  festett arcképe a köveken

A tenerifei Santa Cruz de Tenerife városában, az óceánparton álló hangversenyterem (Auditorio de Tenerife) melletti hullámtörő betonblokkokra és természetes kövekre Stojko Gagamov bolgár művész 2010 és 2011 között készítette el a "Száz portré a hangversenyteremből" című alkotását szabad fordításban. Ezzel a művével Bartók Bélát is az itt megörökített halhatatlan zenészek közé emelte. Érdekes módon Bartók Béla keresztneve a spanyol nyelvben hangzásában a "Bella" szóhoz hasonlít, amely spanyolul "szép, gyönyörű" jelentéssel bír.

Ez az információ rámutat arra, hogy Bartók Béla munkásságát nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten, például Spanyolországban is nagyra értékelik és tisztelik. Az ilyen emlékek fontos szerepet játszanak abban, hogy Bartók öröksége tovább éljen a világ különböző részein.

Bartók Béla a világhírű magyar zeneszerző és népzenekutató, közvetlen kapcsolatba került Spanyolországgal, és munkásságában is fellelhetők spanyol vonatkozások.

Bartók nemcsak magyar, hanem más nemzetek népzenéjét is kutatta, és ebben a kontextusban Spanyolország is érdekelte. 1932-ben, Bartók az egyik híres spanyol zeneszerző, Manuel de Falla (1876-1946) meghívására látogatott Spanyolországba. Bár ez a látogatás viszonylag rövid volt, de barátokként tekintettek ezután egymásra.

Bartók zenéjében ezután megjelennek spanyol népzenei, hiszen a hispán népzenét ugyanolyan értékesnek tartotta, mint a kelet-európai népzenéket, és ennek megfelelően beépítette műveibe. 

Életében több alkalommal is koncertezett Spanyolországban. Ezek az előadások növelték hírnevét és ismertségét a spanyol zenei életben. Spanyolországi koncertjei során nemcsak saját műveit, hanem más közép- és kelet-európai zeneszerzők műveit is népszerűsítette.

Itt mutatja a madridi hangversenyterem novemberi koncertje is, amikor is Bartók Béla műve is felcsendül majd.