Bácska-Bánáti Bál Toronto

"Táncolok, amíg élek, mert tánc nélkül nincs élet!"

/ Farkas Virág /
farkas.virag képe
A már hagyományként számon tartott, Bácska-Bánáti őszi bált ez alkalommal november 16-án tartották a Bácska Bánáti Magyar Kör szervezésében a Torontói Magyar Házban. A vendégeket Szöllősi Gyula elnök és Palkovits Valér főkonzul köszöntötte, áldást mondott Forrai Tamás plébános. Az eseményt a Cambridge Kossuth Ház asszonycsoportja nyitotta meg színvonalas néptánc produkciójával.
Kossuth Ház AsszonyokDél-alföldi Dél-alföldi népviseletBácska-Bánáti Bál

A Kossuth Tánccsoport a Waterloo-Wellington környéki Kanadai Magyar Klubjának tagjaiból alakult 1965-ben. Időközben önálló nonprofit szervezetté vált, megtartva szoros kapcsolatát a helyi közösséggel, a Kossuth Házzal. Ontario egyik legrégebbi magyar tánccsoportja, ahol 4 évesektől 60 évesekig rúgják a port. A táncosok rendszeresen fellépnek a klub rendezvényein, megemlékezésein, valamint a környék multikulturális fesztiváljain; alkalomadtán az Egyesült Államok magyar fesztiváljain. A próbákon minden évben más tájegység táncaival ismerkednek a táncosok. Közösségben ápolják a táncos hagyományokat és a magyar tüzet a szívükben.

Ennek a tánccsoportnak a szerves részét, és fő mozgatórugóját alkotja a Kossuth Ház lelkes asszonycsoportja, akik heti rendszerességgel tartanak próbákat a Cambridge Magyar Házban azért, hogy a magyar hagyományokat őrizzék és fenntartsák a jövő nemzedékének.

 A bál megnyitójaként Nógrádi Palóc Ház köszöntővel vonultak be a táncosok, amelyben „engedelmet kértek a házi gazdától.” Ezt követően dél-alföldi asszonytáncot táncoltak. A nagy sikerű néptáncot gyönyörű dél-alföldi népviseletben táncolták, amelynek jellegzetessége egy felső blúz az úgynevezett vizitke, a hölgyek fején lévő fityula, valamint a szépen kikeményített többrétegű alsószoknya és az ezt borító, méltón díszítő színes szoknya és kötény.

A tánc betanítása Takács Anni munkáját dicséri, a köszöntő megálmodója és ötletgazdája Major Márta volt. A ruhákat maga a közösség varrta, amelyben nagy segítségükre volt Roller Ildikó, Muzslai Eleonóra és Takács Anni, akik a tánccsoport tagja is egyben. A jellegzetes gyönyörű blúz varrása Sóskuti Edit Éva budapesti táncpedagógus szakmai hozzájárulásával valósulhatott meg.

Ezúttal szeretnék köszönetet mondani Jacsó Marikának, a Kossuth Ház Tánccsoport vezetőjének, aki nagy és jelentős szerepet vállal a felnőtt táncosok, és a következendő nemzedék, a gyerekek néptánc oktatásában is. Továbbá a Kossuth Ház asszonycsoportjának, akik családjuk mellett időt, energiát nem spórolva rengeteg munkával és kitartással, mindig jókedvűen és lelkesen színesítik évente több fellépéssel a magyar életet, ezzel építve a magyar közösséget egyaránt.