Az 1956-os forradalom 60. évfordulója Pensylvaniaban

/ Török Karola /
torok.karola képe
Minden ősz gyönyörű színekkel örvendeztet meg minket, a 2016. év ősze azonban különösen szép ruhát öltött. Talán mintha még a természet is készült volna az 1956-os forradalom 60. évfordulójára. Erről az eseményről csodálatos napsütéses időben emlékeztünk meg Pensylvaniaban.
56_Bethlen_Kozossegben56_Bethlen_Kozossegben56_Bethlen_Kozossegben56_Bethlen_Kozossegben

Az ünneplés október 21.-én, délután vette kezdetét, hiszen ekkor lehettünk házigazdái a Magyar Nemzeti Néptáncegyüttes Spirit of Hungary című, az '56-os forradalomra emlékező táncelőadásának. Az eseményre a West Mifllinbeli Középiskola dísztermében került sor, közel háromszáz néző előtt. A műsort követően Pittsburghben, a Huszár magyar étteremben lehetőség nyílt a táncosokkal találkozni – beszélgetni egy keveset, mielőtt tovább indultak volna a másnapi előadásuk helyszínére.

Az ünneplés október 23.-án, délután folytatódott a Darlington Inn magyar étteremben. Itt Csomán Endre szervezésének köszönhetően áhítattal, ünnepi köszöntővel és versekkel emlékeztünk az '56-os magyarokra. Az ünneplés az amerikai, majd a magyar himnusszal ért véget.

Október 25.-én, délután 4 órától a Bethlen Közösség Magyar Kulturális Központjában került sor ünnepi műsorra, melyet az ott magyarul tanulók részvételével szerveztem. A megemlékezés egy rövid, tényeket ismertető dokumentumfilmmel kezdődött, majd zenei aláfestéssel napjainkban készült képekkel igyekeztem bemutatni a forradalom eseményeinek egykori helyszíneit. Ezt követően nemzetközi vélemények hangzottak el a magyar forradalomról, illetve az azt megelevenítő versrészleteket hallhattak a résztvevők előbb magyarul, majd angolul. A megemlékezést nemzeti imáinkkal (az amerikai, majd magyar himnusszal) zártuk.