2025 Magyar Fesztivál és Piac
Reggel nyolctól már megkezdődtek az előkészületek: standok, sátrak és a színpad felállítása, valamint a helyi magyar termelők portékáinak kipakolása. A készülődés közben az egész helyszínt belengte a sült kolbász és a rotyogó magyar gulyás csábító illata.
A 2025-ös Magyar Fesztivál és Piac rengeteg többgenerációs magyar családot vonzott, hiszen az Aucklandi Magyar Klub számos izgalmas programmal várta a vendégeket. A magyar napoknak én lehettem az egész napos házigazdája, így az eseményeket hol magyarul, hol angolul vezényeltem.
A fesztivál egyik legnagyobb attrakciója a Kengugró Ausztrál-Magyar Néptáncegyüttes volt, amely egészen Sydney-ből érkezett, hogy négyszer is fellépjen és egy fergeteges táncházat tartson. Először a fesztivál történetében volt vizslás bemutató, valamint Rubik-kocka kirakó verseny, tombola, magyar borkóstolás, és a helyben termesztett magyar hegyes paprikák versenye – amelyben jómagam is megmérettettem, de csúfos vereséget szenvedtem. Ennyi tejet még soha nem ittam egyszerre!
A napsütéses szombati nap során a vendégek éhségét és szomját a helyi magyar termelők csillapították. A fesztivál területén gulyásstand, lángosos bódé, magyar import termékeket árusító sátor, bor- és fröccsterasz, kolbászos pult, kürtőskalácsos, aprósüteményes és magyar sajtpult is várta az ízek szerelmeseit.
A fesztivál óriási sikernek örvendett, és az egész napos sürgés-forgás során számos kint élő magyarral volt lehetőségünk megismerkedni. Olyan emberekkel, akik számára valóban fontos a magyarság, az anyanyelv, a kultúra és a hagyományok ápolása. Az ő történetük külön cikket érdemelne.