Ambassador School Programme in the UK

Hol van az Egyesült Királyságban működő hétvégi magyar iskolák helye ebben a programban?

/ Bihari Ágnes Klára /
bihari.agnes.klara2024 képe
Az Európai Parlament 2017-ben az EU valamennyi tagállamában elindította az Európai Parlament Nagykövet Iskolája (EPAS) programot, melynek célja a fiatalok figyelmének felkeltése Európa, az európai értékek és a parlamentáris demokrácia iránt. Az iskolai tanév során a fiataloknak lehetősége nyílik a programhoz kapcsolódóan európai értékek-multikulturális értékek fókuszú programokon való részvételre.
Teacher training in London for EPAS Programme in the UKTeacher training in London for EPAS Programme in the UKTeacher training in London for EPAS Programme in the UKEU dice for EU-values board game

Az iskolai tanév során a fiataloknak számos lehetősége nyílik az EPAS programhoz kapcsolódóan iskolán belüli és iskolán kívüli programok szervezésére, amelyek az európai értékekre, a multikulturalizmusra és a multikulturális értékekre fókuszálnak, illetve ezekben való részvételre. A programok megvalósításával és azokon való részvétellel nemcsak az európaiság hangsúlyozása a cél, hanem a saját nemzeti identitás és nemzeti értékek megőrzése és továbbörökítése is, úgy, hogy a demokrácia alapelveit figyelembe véve a különböző kultúrák békés egymás mellett élése is megvalósulhasson. 

Erre igazán jó példa az Egyesült Királyság, amelyre valóban érvényes a multikulturális társadalom kifejezés. Nagy-Britanniában minden nemzetnek lehetősége van saját identitásának megőrzésére és nemzeti/kulturális értékeinek ápolására. A hétvégi magyar iskolák az EPAS programhoz eddig ugyan nem kapcsolódva, de annak értékei mentén végzik az identitás megőrzésére és a magyar történelem, valamint kultúra közvetítésére, a hagyomány ápolásra irányuló tevékenységeket. Az EPAS programhoz való kapcsolódás hozadéka a diaszpórában élő magyar iskolák számára is a hálózatépítési lehetőség, a jó gyakorlatok cseréje és a pályázati lehetőségek.

Az Európai Nyelvek Napját minden év szeptember 26-án ünnepeljük. Ennek apropóján az Európai Unió Nagy-Britanniai Kapcsolattartó Irodája képzési programot szervezett az Egyesült Királyságban működő Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak tanárainak, éppen 2024. szeptember 26-án. A program a sokszínűség és a multilingualizmus révén kapcsolódik a fent említett európai naphoz. A színvonalas előadásokkal és gyakorlatokkal teli rendezvényt a londoni Európa Házban tartották meg.

A 2024. szeptember 26-án megrendezésre került EPAS „tanár továbbképzésen” való részvételemnek a legnagyobb hozadéka volt

  • látni, hogy „mindenki másképp egyforma”
  • a fenti igazság megtartása mellett minden nemzetnek fontos saját identitásának, gyökereinek és hagyományainak megőrzése és tovább örökítése
  • a programhoz való kapcsolódással a hétvégi magyar iskolák újabb lehetőségekhez, támogatási forrásokhoz juthatnak.

A tanár továbbképzés ugyan szeptemberben volt, viszont a program egész tanévre érvényes tevékenységsort felölelő komplex program, emiatt van aktualitása ma is. Habár jelenleg az EPAS program elsősorban a középiskolás korú fiatalokat célozza meg, az Európai Unió Nagy-Britanniai Kapcsolattartó Irodája tervezi a program kiterjesztését más korcsoportokra is. Ebben a hétvégi magyar iskolák egyike már tapasztalattal szolgálhat az óvodás és kisiskolás korosztály számára a 2024. júniusában Magyarország soros elnöksége apropóján szervezett Európa Nap kapcsán, amely egy rendkívül eredményes, számos jó gyakorlattal teli értékes nap volt mind a gyermekek, mind a felnőtt résztvevők számára.

Izgatottan várjuk szerepünket az EPAS program fiatalabb korosztálya számára tervezett programszakaszban.