Államtitkári látogatás Albertában

/ Kollár Máté /
kollar.mate képe
Az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából Albertába látogatott Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Kádár Zoltán a nemzetpolitikai államtitkárság kabinetvezetője.
Szent Imre Magyar IskolaSzent Imre TemplomSzent Imre Magyar IskolaElismerő oklevél átadása

2019. március 15-én a Kálvin Református Egyházat keresték fel, ahol Nt. Paizs József református lelkésszel folytattak kötetlen beszélgetést a gyülekezetről és a templomról. Lelkipásztor úr mesélt a templomban működő állandó vasárnapi iskoláról is, amely nagymértékben hozzájárul a magyar gyerekek anyanyelvi neveléséhez, magyarságtudatuk erősítéséhez. Mint arról államtitkár úr is nyilatkozott: „nagy élmény volt, hogy a kisgyermekek kiválóan beszélnek magyarul, esetenként jobban, mint a szüleik. Ez a Magyar Kormány támogatásával működő hétvégi iskoláknak is köszönhető, és azt jelenti, hogy nemcsak sikerül megtartani a magyarságot, hanem 60-70 év múlva e távoli vidékeken továbbra is magyar szó csendül majd fel”.

Az első nap zárásaként a városi magyar szervezetek vezetőivel találkoztak, akikkel vacsora mellett beszélgettek a kanadai magyarság jövőjéről és a nemzeti identitás megtartásért folytatott erőfeszítésekről.

2019. március 16-án délelőtt meglátogatták a Szent Imre Katolikus Közösséget templomukban. Itt államtitkár úr és Szenthe Sándor tb. konzul megkoszorúzták a hősök emlékművét. Megtekintették a templom emeletén működő Szent Imre Magyar Iskolát is, ahol éppen zajlott a tanítás, így munka közben figyelhették meg a tanárokat és diákokat. A nebulók nagy izgalommal meséltek arról is, hogy mi mindent tanulnak ott, és milyen érdekes alkotásokat készítenek a kézműves foglalkozásokon.

A megemlékezés délután 3 órakor kezdődött, mely alkalomra több mint 150-en jelentek meg, valamint dr. Ódor Bálint, Magyarország kanadai nagykövete és dr. Bodnár Gergely, kulturális összekötő diplomata és konzul urak is ellátogattak. A műsorban felléptek a Csárdás néptáncegyüttes gyermek táncosai, a 26. sz. Prohászka Ottokár cserkészcsapat kiscserkészei, Szajkó László hegedűművész. Az ünnepi beszédeket Szenthe Anna, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnöke, dr. Ódor Bálint, Magyarország kanadai nagykövete és Potápi Árpád, nemzetpolitikáért felelő államtitkár tartották.

Az államtitkár az ünnepségen hangsúlyozta, hogy "a szabadság népe mellett a soha fel nem adás népe vagyunk, és ezért lehetséges, hogy az anyaországtól több tízezer kilométernyire szép számban összejöhetünk, anyanyelvünkön beszélhetünk, nemzeti ünnepünket ünnepelhetjük". „Rajtunk a sor, hogy megóvjuk mindezt. Májusban újra választásra kerül sor, ahol döntünk arról, meg tudjuk-e óvni szuverenitásunkat egy elnyomó európai hatalom törekvéseivel szemben, vagy bábként végre kell hajtanunk egy központi tervet" - hangoztatta a politikus. Hozzáfűzte: mi magyarok "nem szeretjük, ha más mondja meg nekünk, miképpen éljünk, nem szerettük 1848-ban, és nem szeretjük 2019-ben sem. Cselekedjük meg mi is, amit megkövetel a haza!"

Ünnepi beszéde után az államtitkár elismerő oklevelet adott át Szenthe Annának a kanadai magyarságért, Toldy Évának és Vörös Sándornak pedig a helyi magyarságért végzett munkájukért.

Vendégeink március 17-én délelőtt ellátogattak az ezer lelket számláló albertai Bashaw településre, amelyet 1894-95-ben a dunaföldvári Mráz János vezetésével magyarok alapítottak. A helység  temetőjében az első albertai magyar telepesek tiszteletére emléktáblát avattak. Az ünnepélyen a közel 200 helyi lakost, valamint a város és a kanadai kormány vezetőit és az egybegyűlteket  Szenthe Anna köszöntette, majd Nt. Paizs József áldása után Potápi Árpád és dr. Ódor Bálint koszorúzták meg az emlékművet. Az emléktábla avatásán a nagykövet mondott beszédet. Az ünnepély zárásaként a calgaryi és edmontoni cserkészek közös műsort adtak elő.

Az államtitkári látogatás zárásaként vendégeink Calgaryba utaztak, ahol a magyar házban állófogadással vártak a ház vezetői. A közel 400 jelenlevő az ünnepi műsor és beszédek mellett állampolgári eskütételnek is tanúi lehettek.

Ezen a hétvégén a forradalom és szabadságharc ünnepe összehozta a magyar közösségeket, az óhazát és szüleik óhazáját szerető, magyarságukat több generáción át is megőrző embereket.