Állami kitüntetés és karácsony Corkban

/ Dr. Csobánka Zsuzsa Emese /
csobanka.zsuzsa.emese képe
A karácsony mindig különleges, idén azonban nemcsak a hosszú előkészületek, a várakozás tette meghitté és ünnepélyessé az írországi magyarok karácsonyát. A Cork-i Magyar Iskola és Óvoda vezetője, Bothné Rékai Zsuzsanna kitüntetést kapott: a Magyar Köztársaság Magyar Arany Érdemkeresztjét.
A didergő királyA második osztályosokA legnagyobbak szavalataBothné Rékai Zsuzsanna köszönetet mond

Az ünnepséget az iskolának otthont adó Deerpark Christian Brother’s School színháztermében tartották. A díszlet maga élményt nyújtott: a színpad bal sarkában a kézzel festett betlehemi jászol Máriával, Józseffel és a kisdeddel fogadta a vendégeket. Az óvodások műsorát követően az iskola minden évfolyama bemutatkozott, az első osztályosok A didergő király című verses mesét játszották el, a nagyobbak pedig szerkesztett verses műsort adtak elő, döntően Szabó T. Anna verseit szavalták. A pedagógusok kórusa alatt meggyújtották az adventi gyertyákat, ezzel is emelve az ünnep fényét.

Pálffy István, Magyarország dublini nagykövete adta át ezt követően Bothné Rékai Zsuzsannának a kitüntetést, melyhez gratulált a corki alpolgármester, Cllr. Paudie Dineen is. A nagykövet kiemelte a kilenc éve működő iskola folyamatos fejlődését, a látványos haladást, előremutató irányokat, mely az iskola vezetőségének és a pedagógusainak áldozatos munkáját dicséri, és a corki és a Corkhoz közeli magyar közösség épülésére szolgál.

Az iskolavezető beszédéből idézve: "Szerencsés vagyok, hogy olyan kiváló munkatársakkal, kollégákkal, szülőkkel és gyermekekkel dolgozhattam együtt, akik hozzásegítettek e díj mögötti eredmény eléréséhez. Személyes köszönet illeti szüleimet, férjemet és fiamat. Szüleimet, akik szép példát mutattak, hitet és kitartást. Férjemet, aki önzetlenül támogatott és segített. Hálásan mondok köszönetet Szűcs Erzsébetnek, akivel együtt alapítottuk sz iskolát, és akivel azóta is együtt dolgozhatok. Továbbá hálás vagyok mindnyájatoknak, a munkatársaim tehetsége és munkája sokszor kisegített a nehéz helyzetekben! Végül szeretném megköszönni a Dublini Magyar Nagykövetség összes munkatársának a kiváló együttműködést!"

Rékai Zsuzsanna beszéde után felszólalt az iskola igazgatója is, derűs hangulatban gratuláltak mind a kitüntetéshez, majd újabb előadók következtek. Molnár Tamás  a gyerekek és a pedagógusok műsorát is segítette zenei kísérettel, később klarinéton játszott karácsonyi dalokat, majd Varnyú Kata és Fekécs András, a dublini Magyar-Ír Színház színművészeinek előadására került sor.

Az est záróakkordja, a tombola minden évben nagy sikert arat felnőttek és gyerekek körében. Idén is számos szülői és céges felajánlás történt, játékoktól kezdve csomagszállítási utalványon keresztül gasztronómiai ajándékokig, masszázsig. A büfében a szülők süteményei mellett a nagykövetségtől kapott magyarországi szaloncukor, a mákos és diós bejgli segített megteremteni az otthon ízét és hangulatát.