Áldott ünnepeket, Seattle!

/ Török Dancsó Ádám /
torok.dancso.adam képe
Seattle is megünnepelte a Kisjézus eljövetelét. Ezt tette egy szép karácsonyi műsorral, amely már hagyománynak számít a városban. Az ünnepség ezúttal egy új helyen, Woodinvillben, a Brightwater Centerben kapott otthont.
Nagy volt az érdeklődés a karácsonyi vacsoránA magyar iskola furulyacsoportjakep1.jpg

A műsort a Seattle-i Magyar Iskola diákjai nyitották meg, melyben Bede Tekla, Donászy Magda Kívánságlista című versét szavalta, a kezdő néptánccsoport „Megy a takács…” címmel gyermekjátékokkal és moldvai táncokkal lépett színpadra. A moldvai táncokhoz Carlile-Kovács Virág és Sapora Otto, a Forgatós néptáncegyüttes furulyásai, valamint Carlile-Kovács Christhopher kobzán nyújtott zenei aláfestést. A magyar iskola tini csoportja Weöres Sándor Szép a fenyő című versét szavalta és a műsorból természetesen a legkisebbek sem maradhattak ki, az óvodások Gryllus Vilmos Fehér karácsony énekét adták elő. A magyar iskola idén indult furulyacsoportja gyönyörű moldvai dallamokkal varázsolta el a közönséget. A Forgatós néptáncegyüttes vajdaszentiványi, marossárpataki, és mezőségi legényest adott elő hatalmas sikerrel. A karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódóan a regölés népszokással kívántak az egybegyűlteknek áldott karácsonyi ünnepeket. Talán az idei ünnepély műsora abban is rendhagyó volt, hogy idén először énekeltek együtt a magyar iskola diákjai a felnőtt Forgatós néptáncegyüttes tagjaival. Előadásukban a Ghymes együttes Kis karácsonyi ének című dalát adták elő. A műsor szép zárásaként Zaborski Bori előadásában a közönség meghallgathatta az Ave Mariát. A műsor összeállításában Carlile-Kovács Flóra, Zaborski Bori, Horváth Tibor és Török Dancsó Ádám vettek részt. Külön köszönet Carlile-Kovács Christophernek, Bede Barnának, és Polner Tamásnak, akik zenei kíséretükkel színesebbé tették a karácsonyi műsort.

A közös éneklés még meghittebb hangulatot varázsolt az ünnepélyen. Három népszerű karácsonyi dalt énekeltek együtt a jelenlévők Zaborski Bori vezetésével. Mindenkinek ismerősek lehettek a dalok, melyek között a Csendes éj, Pásztorok, pásztorok és Menyből az angyal is megszólalt.

Orbán Csaba, a szövetség elnöke köszönetét fejezte ki azok számára, akik nélkül nem jöhetett volna létre a karácsonyi ünnepély. A gyönyörű karácsonyfa még ünnepélyesebbé tette az összejövetelt, melyet minden seattle-i magyar saját karácsonyfájának érezhetett a sok-sok kézműves dísszel, melyet a magyar iskola kézműves csoportja, valamint a 45. számú Fekete István cserkészcsapat tagjai készítettek.

A Forgatós néptáncegyüttes tagjai a vacsorát megelőzően egymást is megajándékozták. Egy új játékkal osztották szét egymás között a szép és ötletes ajándékokat. Már hagyomány a tánccsoportban az ajándékozás, ennek hangulatát még jobban fokozta a most bevezetett közös játék.

Természetesen a műsort szeretetvendégség követett, melyen megtalálható volt sok-sok finomság, még csak felsorolni sem lehetne mennyi minden volt a roskadozó asztalokon. Éhen senki sem ment haza, az az egy biztos. A közönség egész nyolc óráig beszélgethetett, amit ki is használtak, kellemesen telt az este mindenki számára.