Adventi események Hamburgban

Advent a hamburgi magyarok körében

/ Mártonffy Réka Julianna /
martonffy.reka.julia képe
Már novemberben elkezdődött a decemberi programokra való készülődés. A plöni cserkészportyát megelőzően állítottam össze a karácsonyi műsort. Ezt követően a kirándulás helyszínén kiosztottuk a szerepeket, majd közösen gyakoroltuk őket, mivel már az azt követő héten, december 1-én szerepeltünk a magyar katolikus mise utáni Mikulás ünnepségen.
Katolikus szentmise Katolikus szentmise utáni előadásÉvzáró családi összejövetelReformátus Istentisztelet

A szentmise után átvonultunk a templom melletti óvodába, ami tulajdonképpen már egybeépült vele. Itt két terem egy konyhával együtt ad otthont az agapé ünnepségeknek. A gyülekezet lelkes segítői már gyönyörűen megterített asztalokkal vártak minket, süteménnyel, teával, kávéval kínálva, valamint szintén itt alakítottuk ki az előadás helyszínét. A Mikulás érkezését zongoraszó kísérte, S. Éva tolmácsolásában, aki az egyik lelkes segítőnk és vezetőségi tagunk a hamburgi közösségben. Az ajándékokért a Mikulás minden gyermektől egy-egy éneket vagy verset kért cserébe, amit a legtöbben nagy élvezettel adtak elő. Az ajándékosztást követően került sor a HMI (Hamburgi Magyar Iskola) tanulóinak a műsorára. Zenés-verses előadással készültünk a Mikulás és a közönség számára, amihez szintén kaptunk kíséretes aláfestést nem csak Évától, hanem lányától, Katikától fuvolán. Illetve lelkes anyukák is besegítettek az éneklésbe. A műsort követően számos gyerek kibontakoztatta zenei tehetségét, ki mikrofont ragadt és énekelt, ki leült a zongorához és játszott, de volt, hogy egyszerre többen adtak elő egy dalt. Ezalatt megkezdődött az agapé, a felnőttek beszélgettek, a gyerekek játszottak. Szerencsére a pozitív visszajelzésből sem volt hiány, mind a szülők részéről, mind Pál atya részéről.

December 7-én, a karácsonyi készülődés jegyében telt magyar iskolai foglalkozás után a közös ebédet követően megkezdődött a Mikulás ünnepség. Nagy örömünkre sok résztvevőnk volt az iskolások által díszített termünkben. Különböző énekekkel készültünk a Mikulás számára, szerencsére ő meghallotta ezeket és egy hatalmas "szánon" hozta magával az ajándékokat a gyerekek számára, zsákokba csomagolva. A köszöntések után a tanulók előadták a már jól betanult előadást a Mikulás számára, majd ezt követően megkezdődött az ajándékosztás, amiben Izabella, egy lelkes cserkészlány, illetve jómagam segédkeztünk. A Mikulás egyesével hívta ki magához a gyerekeket, akik izgatottan várták, hogy átvehessék az ajándékukat. Ezt követően ismét voltak vállalkozó szellemű, tehetséges gyerekek, akik leültek a zongorához és elkezdtek zenélni. A közös csoportkép után elbúcsúztunk a Mikulástól, majd kezdetét vette a tánctanítás, amiben a HMI egyik oktatója, Csilla volt a segítségemre. Megtanultuk a felcsíki gólyás táncot, először egy körben a lépéseket, majd párba állva. Külön öröm volt, hogy nem csak gyerekek, hanem szülők és egy lelkes nagyszülő is beállt közénk táncolni. A táncot követően következett a házi koncert, amelyen Papp Lénárd hobbi-zongorista mellett jómagam is felléptem. Schubert Ave Mariája után öt különböző modern darab hangzott el Lénárd tolmácsolásában. A koncerten szerencsére sokan ott maradtak és a vége után (illetve az utána következő napokban) sok pozitív visszajelzést kaptunk, mind a délutánról, mind a zenei előadásról. Az eseményt sütizés, kávézás, beszélgetés zárta.

A magyar közösség programjai, műsorok és készülődések mellett egy lelkes anyuka, Jutka szervezésében idén először tartottunk vacsorával egybekötött egyleti Évzáró estét, ahol a gyerekek játszadozása mellett kicsik és nagyok, családosok és egyedülállók együtt töltöttünk egy meghitt estét december 14-én.

Másnap zajlott az év utolsó magyar református Istentisztelete a Finn Tengerésztemplomban, amit Menkéné Pintér Magdolna hannoveri lelkésznő celebrált, Juhos Barnabás hannoveri KCSP ösztöndíjas segítségével, aki a gyermek istentiszteletet tartotta. A HMI karácsonyi műsorát adtuk elő ebben a körben is, idén már harmadszorra a gyerekekkel. Az istentiszteletet és az úrvacsorát követően közös sütizés, kávézás, beszélgetés volt, majd áldott ünnepeket kívánva köszöntünk el egymástól.