90 éves a montreáli Hungaria Social Club

/ Takácsy Dorka Kornélia /
takacsy.dorka.kornelia képe
Alapításának 90. évfordulóját ünnepelte a montreáli Hungaria Social Club. A klubot az első Montreálba érkező magyarok alapították, akik nagyon egymásra voltak utalva, és meg akarták őrizni magyar közösségüket, identitásukat - ezért fontosnak tartottak létrehozni egy olyan helyet, ahol felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül együtt tölthetik a szabadidejüket és ünnepeket, rendezvényeket szervezhetnek.
ünneplésSzima IlonaünneplésKelemen Tibor

Érdekesség,hogy a klubhoz korábban egy focicsapat is tartozott, amely 1957-ben kanadai bajnok lett. A klub több pénzügyi hullámvölgyből is kilábalt a tagok önzetlen adakozásának hála, napjainkig saját tulajdonában álló házban üzemel a belváros szívében.

Itt gyűltünk össze november 12-én, tagok és kísérők vegyesen – száznál is több vendég –, hogy megünnepeljük a jubileumot. A megnyitó beszédet Kelemen Tibor, a Hungaria Social Club és a Montreáli Magyar Bizottság elnöke mondta, ezután Szima Ilona avatta be élményszerűen, humorosan az egybegyűlteket a klub fordulatos, 90 éves történetébe. Ezután Licskó Szabolcs atya köszöntötte a vendégeket és nyitotta meg imával a vacsorát. A három ínycsiklandó fogás elfogyasztása után Peller Anna énekesnő lépett színpadra. A Magyarország Hangja díjas művésznő négy oktávos hangterjedelme óriási repertoár előadását teszi lehetővé, ezen a jó hangulatú estén operett- és táncdalcsokrával örvendeztette meg a nagyérdeműt. A produkció után következett a várva várt tombolasorsolás, amelyen 12 értékes nyereménykosár talált gazdára.

Ám akik nem nyertek, azok sem szomorkodtak sokáig, hiszen a V-Romas névre hallgató, vancouveri formáció – Botos Flórián, Kalányos Tamás, Lakatos Zoltán gitárvirtuózzal kiegészülve – vette birtokba a színpadot, lendületes retro- és mulatós dalokkal csábítva a parkettre a táncoslábúakat. A mulatozás és jókedv hajnalhasadtáig tartott.