5. Székely Bál Edmontonban

/ Polgár Angéla /
polgar.angela képe
Megrendezésre került a Nyugat-Kanadai Székely Kulturális Egyesület szervezésében az 5. Székely Bál 2023. február 25-én. Ezen a napon teltház volt az edmontoni magyar házban, még Calgaryból is érkeztek vendégek az eseményre.

 

Megtiszteltetés volt az Egyesület számára, hogy vendégeik között köszönthették Kulcsár-Terza József magyar kisebbségért felelős parlamenti képviselőt és kedves családját. A képviselő úr a Kanadai Magyar Kulturális Tanács, és az esemény szervezőinek meghívására első ízben tett látogatást Kanadában. A szervezők a vendégek között üdvözölték Szenthe Sándort, Alberta tartomány tiszteletbeli konzulját, az edmontoni Magyar Ház elnökét, és Szenthe Annát, a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai regionális elnökét, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnökét.

Az estét dr. Székely Zsolt elnök, valamint Molnos László alelnök nyitották meg, majd Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő úr üdvözölte a résztvevőket, kiemelve, hogy a földrajzi távolság ellenére is összetartozunk és közös célunk, hogy még szorosabbá fűzzük az erdélyi és kanadai magyarság közötti kapcsolatokat! A beszédek után Erdélyről és nevezetességeiről nézhettek meg egy összefoglaló kisfilmet, majd egy rövid videóban mutatta be az Egyesület, hogy a korábbi Székely Bálok bevételéből egy székelyföldi, Korondhoz tartozó szórványtelepülésen lévő iskolát és óvodát támogatott. Többek közt iskolai tanszereket, interaktív táblát, hangtechnikai kellékeket vásárolt, valamint játszóteret alakított ki a gyermekek számára. Elhangzott az is, hogy a fenyőkúti általános iskolába közel 40 diák jár, míg a település közel 400 fő lakosból áll. Az Egyesület számára azért volt fontos a támogatás, mert a település nem rendelkezik megfelelő anyagi kerettel az iskola további működtetéséhez, így az Egyesület segítségével tud jelenleg is diákokat fogadni.

Végül a programot egy székely hagyományokon alapuló előadással zárták, melyet az Edmonton Csárdás Tánccsoport tagjai adtak elő, kiegészülve Bodó Tihamérral Calgaryból, és Molnár Izabellával Vancouverből. A produkció elkészítéséért köszönet jár Bodó Tihamérnek. A műsort Polgár Angéla, edmontoni KCSP ösztöndíjas konferálta!

A hivatalos program után megkezdődött a vacsora, aminek középpontjában a “székely fatányéros” állt, melyet hagyományos székely ruhás hölgyek szolgáltak fel.

A résztvevők hajnalig ropták a táncot az “Attiláék” együttes zenéjére.

Köszönet jár a Kanadai Magyar Kulturális Tanácsnak és az Edmontoni Magyar Kultúrkörnek a támogatásért.