5 dolog, amit nem tudtál az idei Manchesteri Góbéfestről!

/ Vass Orsolya /
vass.orsolya képe
KCSP ösztöndíjasként lehetőségem van részt venni a Manchesteri Góbéfest, az Egyesült Királyság legnagyobb magyar rendezvénye szervezésében is! A fesztivál idén ünnepli 8. évfordulóját, és mint minden évben, idén is rengeteg újdonsággal és fantasztikus előadókkal várja a látogatókat! Azoknak, akik még nem ismerik annyira a fesztivált, vagy gondolkodnak, hogy meglátogassák.
minden este színvonalas koncertek lesznek, a buli hajnalig!legényesa szoknyák idén is lebbenni fognak!rengeteg zenész fog idén fellépni

1. Különleges koncert a Hallé St. Michael koncertteremben
 Az idei év egyik legnagyobb újdonsága az lesz, hogy először rendezünk nem szabadtéri koncertet is. Sebestyén Márta Andrejszki Judittal és Szerényi Bélával egy exkluzív koncerttel lépnek fel a Hallé St. Michael koncertteremben!

2. Parno Graszt! 
Egy igazi különlegességgel lepjük meg idén a közönséget, ugyanis a híres Parno Graszt együttes először fog fellépni a Góbéfesztiválon. Ez az esemény az utóbbi évtizedek első és egyetlen angliai szereplése lesz, így azoknak nem érdemes kihagyni, akik már régóta várták, hogy élőben hallhassák őket.

3. Ingyenes vasárnap 
A fesztivál harmadik napján, vasárnap, mindenkit ingyenesen várunk, hogy csatlakozzon hozzánk a kulturális forgataghoz! Ezen a napon a magyar és erdélyi táncosokon kívül ukrán, bolgár, román, lengyel együttesek is szerepelni fognak a nagyszínpadon, hogy megmutassák a hagyományaikat és kultúrájukat! Emellett számos családi program várja az érdeklődőket az activity sátorban, így garantáltan nem fog unatkozni senki! Természetesen ezen a napon nem csak táncosok, de zenészek is fellépnek, mint például:

4. A Tulipán Citerazenekar és Népművészet!
Anglia első és egyetlen citerazenekara is készül arra, hogy lenyűgözze a közönséget ezen a különleges eseményen. A zenekar tagjai mind Manchester és környékén élő magyar fiatalok, akik számos alkalommal bizonyították már rátermettségüket! A fesztiválon a legkisebbektől a haladókig mindenki megmutatja majd tudását.

5. A fesztivál a fenntarthatóság bajnoka!
A 2022 óta ’Zöld Fesztivál’-nak minősített esemény idén részt vesz a Manchester City Council által kezdeményezett ‘Green Events Code of Practice’ (GECOP) teszt projektben is, ami 2025-re egy gyakorlati kódexként fog szolgálni a fesztivál szervezőknek. Itt a jó zene és remek hangulat mellett aktívan törekszünk a környezetvédelemre is! Nincs helye műanyag hulladéknak, fontos energia szabályaink vannak és az összes keletkező hulladék 85%-a újrahasznosításra kerül. Emellett felszólalunk az Erdélyi erdőirtások ellen is!Amit még nem írtam, de akik már voltak a fesztiválon tudják, hogy a hangulat garantáltan izzó lesz, a gulyás és a kürtöskalács forró, a kiváló sörök pedig jegesek! Ez az esemény nem csupán egy fesztivál, hanem egy közösségi találkozó is, ahol az angliai és akár még távolabbi diaszpórákban élő magyarok gyűlnek össze. A kultúra, a hagyományok és a kapcsolatok ápolásának ünnepe is a Góbéfest!

Találkozzunk ott!