3. Bécsi Magyarbál az Eschenbach-palotában.

/ Miklós Tünde /
miklos.tunde képe
A Club Pannonia szervezésében immár harmadik alkalommal rendezték meg 2016. október 15-én, szombaton a Bécsi Magyarbál az Eschenbach palotában, Bécs első kerületében.
3. Bécsi Magyarbál3. Bécsi Magyarbál3. Bécsi Magyarbál3. Bécsi Magyarbál

A Club Pannonia célja az osztrák-magyar gazdasági kapcsolatok erősítése, bővítése, ennek érdekében évről-évre számos konferenciát, utazást, kulturális rendezvényt szerveznek. Az egyik legkiemelkedőbb ezek közül a Bécsi Magyarbál, mivel a rendezvény a szórakozás mellett kiváló alkalmat jelent a kapcsolatépítésre, kötetlen formában. Radda Marika, a Club Pannónia elnök asszonya elmondta, hogy Ausztria és Magyarország mellett idén Amerikából és Erdélyből is érkeztek vendégek. A rendezvényen több bécsi magyar- és magyar civil szervezet képviseltette magát.

Az idei bál nyitánya a Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesület táncosainak palotása volt.

A tánc után Radda Marika, a Club-Pannonia elnök asszonya mondta el nyitóbeszédét magyar és német nyelven, majd köszöntötte a bál díszvendégeit: Sebastian Kurzot, Ausztria külügyi- és integrációs miniszterét, Ellison-Kramer Elisabethet, aki 2017 januárjától Budapesten tevékenykedik majd osztrák nagykövetként, Dr. Dán Károly nagykövetet és állandó bécsi ENSZ-képviselőt, Dr. Perényi János nagykövetet, Molnár Máriát, a bécsi Collegium Hungaricum igazgató asszonyát, Kovács Balázst, a Magyar Turizmus Zrt. bécsi kirendeltségének igazgatóját, Rózsa B. Györgyöt, a budapesti Bécsi Bál szervezőjét, és Boldizsár Gábort, a Szent György Lovagrend magyarországi Komturja.

Radda Marika nyitóbeszédében megköszönte a CASINO Austriának, a bál egyik főszponzorának, hogy immár harmadik alkalommal segítette a rendezvényt, azzal hogy rendelkezésünkre bocsátotta a rulett asztalt a hozzátartozó ajándékokkal, és emellett apró meglepetéssel kedveskedett a bál hölgyvendégeinek. Sajnos Bettina Glatz-Kremsner igazgató asszony külföldi elfoglaltsága miatt idén nem tudott részt venni a bálon. Köszönetet mondott még Koós Szilárd úrnak, a Maxx Business Group tulajdonosának és üzletvezetőjének, a Qualitysoft Business Groupnak, amelyet Bayer József képviselt, valamint a zenészeknek, Lőcsey Attila vezetésével, hogy hozzájárultak a bál sikeres megrendezéséhez.

Az üdvözlés után Radda István, a Kerekasztal elnöke mesélt arról, hogyan emlékszik az 1958-ban Innsbruckban tanuló egyetemisták és diákok első Magyarbáljára, amelyen ő is jelen volt. Elmondta, hogy anno a nyitóbeszéd kezdetén őszinte köszönetet mondtak a tiroli kormánynak, Innsbruck városnak és Tirol lakosságának a szívélyes befogadásért és a nagy segítségért. Ezt a köszönetet ismételte most meg Radda István, és erősítette meg Ausztria illetve Bécs felé, hiszen  a mindez nagyban hozzájárult az akkori menekültek sikeres integrálásához. 

István után Paluska Zsuzsa (az MDE elnöke) és Újvári Péter (az MDE volt elnöke) mutatták be a bécsi Magyar Diákegyesületet a jelenlévőknek. Az MDE a hagyományokhoz híven idén is segítette a bál szervezését.

                                                                                 

Este tíz órától a vállalkozó kedvű vendégek a rulett-asztal mellett tehették próbára szerencséjüket, ahol pénz helyett tárgynyeremények vártak Fortuna kegyeltjeire. A játék kezdete előtt a Napraforgók tánccsoport tüzes csárdást lejtett, így fokozva tovább az egyébként is kitűnő hangulatot.

23:00 órakor bécsi keringő táncversenyt hirdettek. A résztvevő párok teljesítményét közismert emberekből álló zsűri értéke, melynek tagjai voltak: Ekker Balázs és felesége Ekker-Guschelbauer Alice, Molnár Mária, a bécsi Collegium Hungaricum igazgató asszonya, valamint Kovács Balázs a Magyar Turizmus Zrt. bécsi kirendeltségének igazgatója.

Éjfélkor kezdetét vette a tombolasorsolás. Miután az értékes nyeremények gazdára találtak, folytatódott a zene és a tánc. A kiváló muzsikát Lőcsey Attila, a No Stress Band zenekar vezetője garantálta, a táncokban Orbán-Németh Zsuzsanna, a Napraforgók Néptánccsoport művészeti vezetője segített.

A hajnalig tartó mulatságról jókedvűen indultak haza pihenni a résztvevők. A Club-Pannonia immár hagyományos bálja jövőre is várja régi és új vendégeit. 

Az eseményről készült fényképek ITT