2019-ben is remekelt a Queenslandi Magyar Diaszpóra tábor

/ Tóth Stefany Júlia /
toth.stefany.julia képe
Fantasztikus cserkész élményekkel térhettek haza a queenslandi magyar gyerkőcök
magyar óraÓceánparti sétaIgazi sportemberekké értünkcsoportos ölelés

Nagy izgalommal várta mindenki a diaszpóra tábor eljöttét.  Mikor elérkezett a nap, nagy öröm töltött el mindenkit, hisz tudtuk, milyen remek 32 gyerkőccel együtt táborozni. A queenslandi magyar diaszpóra tábort immár harmadjára szerveztük meg a magyar kormány támogatásával. Ebben az évben a Currimundi Recreation Centre-t választottuk helyszínül, mely az Csendes-óceán partjához egészen közel fekszik. Táborunk sikerességének bizonyítéka, hogy idén alig pár nap alatt teltek be a férőhelyek, ez már önmagában pozitív visszajelzés a queenslandi magyar családok részéről. 

A tábor programja a jól megszokott sorrendben zajlott.  A gyerekek már hozzászoktak, hogy pont úgy, mint korábban, délelőtt három magyar órán vehettek részt. Fontos azt is tudni, hogy idén egy egészen különleges évet írunk, hiszen Rákóczi éve alkalmából magáról a fejedelemről és a kuruc/labanc korról tanulhattak a kicsik és a nagyok egyaránt.  Mivel a diaszpóra táborunkat cserkésztábor mintájára tartjuk, ezért a gyerekek őrsökbe voltak beosztva és nem osztályokba. A délutáni programokon próbáltunk mindig valami változatosat nyújtani. Szerettük volna, ha a "délutáni játék" fogalom valami olyat nyújt a gyerekeknek, melyből tanulhatnak, és mely egyben életre szóló élmény is. Így esett a választás a rovásírás tanulására, de a színjátszás világába is elmerülhettek a cserkészeink. Mindemellett barlangi mászásra, medencézésre és persze a kedvelt számháborúra is szakítottunk időt.

A napot minden reggel zászlófelvonással és reggeli imával kezdtük, ahogy azt a cserkész táborokban megszokhattuk. Cserkész pólót is festettünk, hogy nekünk is legyen egyenruhánk, melyre büszkék lehetünk. Bizton reméljük, hogy Queenslandben hivatalosan is megalakul hamarosan egy magyar cserkészcsapat, mely, mint láthatjuk, már szerencsére formálódik. Gold Coast-on szombatonként már tartunk cserkészfoglalkozást is, melyre mindenkit tárt karokkal várunk. A táborban azok a gyerekek, akik még nem tapasztalták meg, milyen is a cserkész élet, most belekóstolhattak. Igyekeztünk megmutatni nekik, hogy a kötelességtudaton és segítőkészségen felül nagyon sok jókedvvel és mókával jár együtt a cserkészkedés.