A 2017-es Kincses Tábor Sydney-ben

A mi hőseink

/ Könczei Soma /
konczei.soma képe
A Kincses Táborban közel 30 gyermek gyűlt össze Sydney-ben, a Magyar Református Egyház szervezésében. Nagyon fontosak az ilyen alkalmak az ifjak számára, mind közösségi, mind a magyarságuk szempontjából. Összességében egy nagyon pörgős és változatos tábor volt, egyaránt gyarapodott a test, a lélek és a szellem.
kincses1kincses2kincses3kincses4

Július 10-12-én tartotta a Sydney-i Magyar Református Egyház az immár hagyományos gyerektáborát, a Kincses Tábort. Ez az egyetlen gyerektábor a Sydney-i magyar közösségben!

A tábor központi témája a hősök voltak, mind vallási, mind világi értelemben. Számomra nagyon pozitív élmény volt már az első nap, amikor is a gyerekek arra a feladatra, hogy rajzold le a te hősödet, a legtöbben Spiderman vagy Superman helyett szüleiket, testvéreiket vagy a családjukat rajzolták le! A résztvevő gyerekek hétfőn megindultak a hőssé válás útján: különböző cselekedeteikért „hős érméket” szerezhettek, ami egy-egy tulajdonságát jelezte a hősnek: bátor, ügyes, segítőkész, kedves, okos, becsületes és talpraesett! Ezeket a napok végén vehették át, és fűzték fel egy nyakláncra.

A biblikus témájú beszélgetéseket (Gedeon, Dávid története) kézműves foglalkozások követték (képeslap, fakanálbábu-készítés, közösen megfestettük a Kincses Tábor 2017 zászlaját), majd énektanulás (vallásos énekek és autentikus népdalok) színesítette a benti programot. Az idő velünk volt így sok kinti program is jutott a három napra: ügyességi és népi játékok mellett minden nap nagyokat fociztunk, kicsik és nagyok, fiúk és lányok egyaránt! A nap végét táncházzal zártuk Varga Friderika ösztöndíjas vezetésével. A gyerekek lelkesen kapcsolódtak be mind a népi játékokba, mind pedig a táncba.

Az egyik délelőtt a Szent Erzsébet Idősek Otthona lakói látogattak meg minket, a generációk találkozása mindkét félre jó hatással volt. Van olyan társasjáték, amelyre az van írva, hogy 3-99 évig, nos, a Kincses Tábor ezen is túltett, nálunk az életkor 3-tól 103 évig terjedt.

A táborban közel 30 gyermek vett részt, összességében egy nagyon pörgős és változatos tábor volt, egyaránt gyarapodott a test, a lélek és a szellem. Nagyon jó csapat gyűlt össze, akik megszervezték és lebonyolították az eseményt. Köszönet Péterffy Kundnak és Péterffy Rékának, akik nem csak remek munkát végeztek, de nagyon nyitottak voltak az ösztöndíjasok (Zsidi Sára és Szűcs Nándor is velünk tartott) ötleteire is, így mi is magunkénak érezhettük a tábort. Mi – felnőttek – nagyon jól éreztük magunkat, ami szükséges egy ilyen tábor esetében, mert csak így lehet jó munkát végezni, és ez a jó hangulat természetesen kihat a gyerekekre is.

Nagyon fontosak az ilyen alkalmak az ifjak számára. Közösségileg is sokat jelent együtt lenni hasonló korú gyerekekkel biztonságos, baráti környezetben, jó hangulatban, másrészt a magyarságuk szempontjából is. Hét közben angol nyelvű iskolába járnak, magyarságukat a családon kívül hétvégeken tudják megélni a Magyar Iskolában, a cserkészetben, a vasárnapi (egyházi) iskolában vagy a táncpróbákon. Ezek állandó és jelentős programok, de emellett szükség van az ilyen alkalmakra is, hiszen itt sokkal intenzívebb élményben van részük, a változatos kültéri programoknak köszönhetően is kevésbé kötötten, így felszabadultabban élhetik meg magyarságukat. Vannak olyan gyerekek is, aki még nem beszélnek magyarul, de ezeken az alkalmakon barátokat találnak, jól érzik magukat és ezért visszajönnek majd a következő táborra, kirándulásra, majd az állandó alkalmakra is!

A Kincses Tábor az egyik legfontosabb esemény a Sydney-i magyarság életében, hiszen a gyerekekről szól, a gyerekek pedig a jövőt jelentik! Ráadásul nagyszerű gyerekek voltak jelen, akik az utolsó nap végére maguk is mind hősökké váltak!

Könczei Soma

KCSP ösztöndíjas

Sydney, 2017.07.19.