1956-os ünnep Clevelanben

2023. október 22-én a clevelandi megemlékezésen mondtam el az általam is kutatott történetet.

/ Szabó János /
szabo.janos2023 képe
1956. május 16-án születtem. Ebben az évben volt a forradalom. Fiatalként sokat kíváncsiskodtam, érdeklődtem a környékünkön történt eseményekről. Különösen akkor, amikor elkezdtem a néphagyománnyal foglalkozni. És természetesen a gyökereinket is próbáltam megérteni és felfogni.
2023.10.22. 02.

A tüntetők összetétele

Például az egyik munkatársam említette, hogy azon a bizonyos 1956. december 8-án ő munkába indult. Ez Nagybátonyban volt, és fölszálltak a buszra, hogy viszik őket a bányába, és amikor felszálltak a buszra, akkor mondták neki, hogy nem a bányába mennek, hanem mennek Salgótarjánba tüntetni, mert letartóztattak két vezetőt, akik úgy mondták, hogy bujtogatták az embereket, és hogy ennek hangot adjanak, tüntetésen fognak részt venni, hogy ezt a két embert engedjék szabadon. Amikor beértek Salgótarjánba, akkor rengeteg ember állt már a vásártéren, és nagyon feszült volt a hangulat.

Mind a két oldalról voltak ismerőseim, tehát mind a két oldalról tudok egy kicsit beszélni.

Az egyik oldal ugye azért mentek tüntetni, hogy véget vessenek ennek a rendszernek, és legyen demokrácia Magyarországon. A másik oldalon, akik álltak, az elmondásuk szerint reszkettek, hogy mi következik és mit fognak tenni, hogy meglincseli őket a nép, vagy mit tegyenek, mert egyszerű emberek voltak azok is, akik oda ki voltak vezényelve.

Azok akik teljesen véletlenül keveredtek a helyszínre, illetve a helyszín keveredett hozzájuk.

Volt olyan hölgy, aki írt levelet a fiának Budapestre, hogy jöjjön haza, mert Budapesten nagyon lövöldöztek és esetleg problémája lehet. Gyerekek játszottak ott a vásártérnek a bokrai között. Idős ember a szenet lapátolta befelé, a lakása pincéjébe. És plusz ez a tömeg. És a mai napig nem tisztázott, hogy mi volt az a csattanó hang, hogy egy lövés volt, vagy mi történt, amire elindult a sortűz? A reszkető megijedt katonák pánikba estek és tüzelni kezdtek. 131 ember maradt ott a téren. Ez történt Salgótarjánban 1956. december 8-án.