1956: A SZABADSÁG NEM ÜRES SZÓ, HANEM TENNI AKARÁS

/ Berec Judit /
berec.judit képe
Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének emléknapján Kanada több pontján is megemlékezéseket tartottak a magyar közösségek. A nemzeti ünnep hétvégéjén Torontóban többféle műsort és előadást szerveztek.
Niagara-vízesésNiagara-vízesés

A Queens Parkban, az ontariói törvényhozás épülete előtt ünnepélyes keretek között felvonták a magyar lobogót. Az rendezvényen jelen voltak az '56-os hősök, illetve az ontariói és torontói magyar szervezetek képviselői is.

Vasárnap, pedig egész napos programsorozatra került sor. Délelőtt ünnepélyes koszorúzást tartottak az Ontario-tó partján található Budapest Parkban. Ezzel egyidejűleg pedig a Szent Erzsébet katolikus templomban Csermely Péter tartott egy angol nyelvű előadást az 1956-os forradalomról. Az előadást és a magyar nyelvű szentmisét követően a Helikon Gimnázium tanulói felidézték a szabadságharc eseményeit az irodalmi műsorukban.

A délután folyamán a Magyar Házban zajlott az ünnepi megemlékezés. Boda-Lázár Judith, az intézmény elnöke ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy 1956 maga a csoda volt. „A magyar nemzet szíve ott és akkor eggyé hasadt és emberfeletti erővel győzte le a poklot. 1956-ban nagyon sok embernek kellett az egész életére kiható döntését meghoznia. Van akinek ez a döntés az életébe került, van akinek hosszú börtönévekbe és vannak akiknek emigrációt jelentett. Aki elment, a hazától búcsúzott el, aki maradt, az a szabadságtól. De ezt követően volt mit megőrizniük és átadniuk egymásnak. Az anyaországiak a haza fizikai valóságát őrizték meg, a távolra vetődöttek pedig a büszke és szabadlelkű Magyarország reményét.”

Dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár ünnepi beszédében hangsúlyozta: „2022-ben a magyar '56 jelkép, nemcsak nekünk magyaroknak, hanem az egész világ számára. Annak jelképe, hogy a szabadság nem üres szó, hanem tenni akarás. Olyan emberek áldozata, akik lódenkabátban, tányérokkal állították meg a szovjet tankokat, mivel azt hitték, aláaknázták az utakat. A forradalmárok minden eszközt megragadtak, amiből tudtak fegyvert kreáltak, foggal-körömmel harcoltak. Mindenki meglepődött a magyarok bátorságán. 1956. október 23-án csodát tettek eleink”

Az ünnepi megemlékezésen az Arany János Magyar Iskola és a Helikon Gimnázium tanulói verses-zenés műsorral rótták le a tiszteletüket. A 6-8 osztályos tanulók műsorukban az olyan külföldre szakadt magyar költők műveiből idéztek, mint például Márai Sándor, Vass Albert és Faludy György. A megemlékezésen Kodály Néptáncegyüttes felnőtt csoportja bagi karikázót és páros táncokat mutatott be, valamint Pál Dóra elénekelte az Ismerős Arcok Nélküled című számát.

Az 1956-os forradalom emléknapján a megemlékezés sorozat a Niagara-vízesésnél zárult. A hamiltoni Rozmaring Táncegyüttes általános iskolás csoportja szatmári táncokat adott elő, az együttes két felnőtt párja pedig tyukodi táncokat. Az ünnepi műsoron fellépett továbbá Hevesi Tamás énekes, dalszerző is. A rendezvényen jelen volt dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Michael Tibollo, Ontario Tartomány mentálhigién és szenvedélybetegségekért felelős miniszterhelyettese is.

A megemlékezés alatt a vízesés a magyar nemzeti trikolorban pompázott. Nagy öröm volt számomra azt látni, hogy ezen a napon teljes egészében meg tudtuk mutatni az itt élőknek, hogy miben is rejlik a magyarságunk. A turisták csodálkozva hallgatták a magyar zenéket, a magyar néptáncosokat nézve pedig csillogott a szemük, már-már ők is táncra perdültek. Mindemellett pedig fotóikon-videóikon megőrizhették a magyar nemzetiszínben pompázó Niagara-vízesést.