1956-os megemlékezés a Magyar Putnam Gyülekezet Határok Nélkül közösségnél

Október 23-i alkalmi összejövetel Daytona Beach-en

/ Kalós Petra /
kalos.petra képe
A magyarság számára fontos, hogy történelmének kiemelt jelentőségű eseményeiről, napjairól, mint 1956 és október 23., megemlékezzen. Így történik ez minden évben Daytona Beach-en is. Idén a 61. évforduló alkalmából a Magyar Putnam Gyülekezet Határok Nélkül szervezett megemlékezést. Szeretettel vártak kicsiket és nagyokat, gyülekezeti tagokat, régi és új látogatókat.
1956_megemlekezes_17.10.22._versmondasvi.jpg1956_megemlekezes._17.10.22_versmondas.jpgTóth Jolán versmondás1956_megemlekezes_17.10.22._ii.jpg

Daytona Beach és Orlando külhoni magyarjai is minden évben megemlékeznek az ’56-os eseményekről, áldozatokról és hősökről egyaránt. A hazájuktól távol élő magyarok számára ez a piros betűs ünnepnap ugyanúgy a visszaemlékezés jegyében telik. Számukra is kiemelt jelentőséggel bírnak október 23. eseményei.

A Magyar Putnam Gyülekezet Határok Nélkül

Így minden évforduló alkalmával több közép-floridai közösség összejön, előadással készül az alkalomhoz illően. Idén a Magyar Putnam Gyülekezet Határok Nélkül és a Mákvirágok Iskola és Óvoda az október 23-i forradalomra és szabadságharcra közösen emlékezett, közösen ünnepelték meg a nemzeti ünnepnapot. A templomban október 22-én, vasárnap Asztalos Emese, Daytona Beach magyar lelkésze istentiszteletet és igehirdetést tartott a gyülekezet számára. Ezt követően az eseményeket többféle nézőpontból felelevenítő gyermek és felnőtt verses, énekes előadások következtek. Tóth Jolán szavalt verset. A templom kertjében a gyülekezet tagjai megkoszorúzták a 60. évforduló alkalmából felavatott Szabadság Kopjafát, hallhattak a Kopjafa szimbólumairól. Készítője, Tóth Farkas Péter személyesen mesélt az emlékműről. Tischler úr saját költeménnyel készült, amit elszavalt a közönségnek, ezen felül az általa írt könyvből a gyermekek idézeteket olvastak az ünnepség alatt. Himnuszt énekelhettünk. Végül a templom nagytermében sütemény, tea és limonádé mellett beszélgettek az emlékezők. Különös jelentőséggel bír, hogy az ún. '56-osok ilyenkor bemutatkozhatnak és elhozhatnak egy kis személyes szabadságharcot olyan gyermekek számára, akik már ún. másodgenerációs fiatalok. Így a személyes történetek által közelebb érezhetik magukhoz a történelmet, valamint az emlékezést. A Magyar Putnam Gyülekezet Határok Nélkül ünnepi megemlékezése során a daytonai és orlandói közösség visszautazhatott 1956-ba, magyar gyermekek, forradalmár fiatalok lehettek és emlékezhettek hőseikről a jeles napon.