1956-os megemlékezés az ottawai magyar házban

/ Nagy Dóra /
nagy.dora képe
Október 22-én, vasárnap ismét megtelt az ottawai magyar ház, hogy közösen emlékezzünk az 1956-os forradalom és szabadságharcra. Az est folyamán az ünnepi köszöntők után következett Tóth Péter Lóránt Radnóti- és Latinovits Zoltán-díjas versmondó előadása "Diákok voltak és ők csinálták a dicsőséges forradalmat" címmel. Az ünnepséget közösségi fogadással és vacsorával zártuk.
dr._odor_balint_nagykovet_koszontoje.jpgnagykovet_ur_toth_peter_polgar_jozsef_es_farkas_laszlo.jpgtoth_peter_lorant.jpgdiakok_voltak_es_ok_csinaltak_a_dicsoseges_forradalmat.jpg

A megemlékezést a Himnusz közös éneklésével nyitottuk. Lapohos Tibor, az Ottawai Magyar Ház vezetője szeretettel köszöntötte az egybegyűlteket. Dr. Ódor Bálint, Magyarország kanadai nagykövete beszédében – többek között – kiemelte az 1956-os magyar menekültek jelentős szerepét Kanada fejlődésében, valamint a forradalom és szabadságharc tavalyi, 60. évfordulója és Kanada idei, 150 éves évfordulója kapcsán létrejött eseménysorozatok fontosságát és összekapcsolódását.

Polgár József és Farkas László személyes visszaemlékezéseikkel alapozták meg Tóth Péter Lóránt előadását. A versmondó három tanév óta járja a Kárpát-medencét és a diaszpórát nívós előadásaival. Ottawában második alkalommal köszöntették, korábban József Attila-estet is tartott itt. Tóth Péter előadása minden korosztály érdeklődését felkeltette. Interaktív, változatos műsorával szívhez szólóan elevenítette fel a forradalom és szabadságharc eseményeit, az akkori közhangulatot.

Az egybegyűltek közös állófogadással és vacsorával zárták az estét, ahol folytatódott a párbeszéd, melyet az erőteljes műsor váltott ki. Külön kiemelném, hogy Szelepcsényi Ernő, volt nemzetőr is megtisztelte az estet jelenlétével.

Hálás vagyok, hogy az ottawai magyar közösséggel együtt ünnepelhettem nemzeti ünnepeinket, hogy részese vagyok eseményeiknek. Megható számomra minden egyes szentmise, Himnusz, közös ünnepség…