1956-os megemlékezés Nanaimóban

A forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából

/ Gáspár Roland /
gaspar.roland2022 képe
Brit Columbia tartomány második legnépesebb városában, Nanaimóban is megemlékeztek az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. Ez a város a Vancouver-szigeten élő magyarság egyik fontos központja. Az itteni közösség számára igen fontos ünnep ez, hiszen a közösség számos tagja vagy felmenőik 1956-os menekült.
Együtt énekeltük a HimnusztAz 1956-os emléktábla koszorúzásaSzavalat a megemlékezésenVisszaemlékezés a forradalom napjaiból

Nanaimót, a „kikötők városának” is szokták nevezni. De emellett arról is ismert, hogy a városban nagy számban telepedtek le „Soproni Erdészek”.

A Soproni Erdészek (angolul Sopron Division) a kanadai magyar emigráció egyik emblematikus csoportja. 1956-os kivándorlásuk története és munkásságuk a kanadai magyar lét különleges színfoltja, összetartásuk a diaszpóra egyik példaértékű jelképe.

A forradalom leverése után a Soproni Erdészeti Főiskola hallgatói és oktatói jelentős számban menekültek el az országból. Kalandos útjuk az ausztriai menekülttáboron át egészen Kanadáig vezetett. Roller Kálmán akkori rektor célja az volt, hogy a főiskola hallgatói számára találjon egy olyan befogadó országot, ahol befejezhetik tanulmányaikat és a szakmájukban helyezkedhetnek el. A kanadai állam a soproni diákoknak erre a vancouveri Brit Columbiai Egyetemen kínált lehetőséget. 1957-1961 között, felmenő rendszerben, összesen 141 diák végzett a vancouveri University of British Columbia-n, mint erdőmérnök.

További érdekes történelmi adalék, hogy Kanada 2010-ben „Nemzeti Történelmi Eseménynek” nyilvánította az 1956-os magyarok bevándorlását, hiszen az esemény nagyban hozzájárult Kanada bevándorláspolitikájának alakításához és fejlődéséhez.

Napjainkra a Nanaimói Magyar Kulturális Egyesület több fiatal, gyermekes családot tudhat tagjai között. Sokuknak nincs közvetlen kapcsolata az 1956-os emigrációval, ennek ellenére töretlenül igyekeznek őrizni a forradalom és szabadságharc emlékét. Ennek jegyében a közösség október 23-án, vasárnap délután tartotta ünnepi megemlékezését. Kulturális programmal, verses-zenés műsorral készültünk az évfordulóra. Az ünnepség kezdetén közösen elénekeltük a Himnuszt, majd a Magyar Ház előtt megkoszorúztuk az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emléktábláját.

Az ünnepi műsorban részt vettek a hétvégi iskola ifjúsági csoportjának növendékei is. Verseket szavaltak magyar és angol nyelven. Illyés Gyula és Tollas Tibor költeményei mellett elhangzott Pintér László helyi költő egyik verse is. Emellett Jandó Tibor, 1956-os emigráns visszaemlékezéseit is hallhattuk a forradalom napjairól. A műsort az elnöki zárógondolatok és a Magyarok Világhimnusza zárta. A megemlékezés után egy kávé és szendvics mellett osztották meg emlékeiket az 56-os emigránsok a közösség fiatalabb tagjaival.