1956-os megemlékezés Madridban

Koncert és kiállítás

/ Csire Tímea /
csire.timea képe
A madridi ’56 ünnepségre hétfőn, október 15-én került sor. A megemlékezők a koszorúzáson kívül részt vehettek egy különleges kiállításmegnyitón is a nagykövetség szervezésében.
Megemlékezés'56-os emlékmű MadridbanCsuprik Etelka koncertjeHerendi porcelánok

Az október 23-i ünnepséget a madridi magyar nagykövetség szervezte, és két különböző eseményen is részt vehettek az érdeklődők. 13 órakor a madridi ’56-os emlékműnél volt megemlékezés és koszorúzás. A Himnuszt követően Győry Enikő nagykövet asszony mondott rövid beszédet. Ezután átadta a szót Tóth Zele Józsefnek, Madridban élő 1956-os menekültnek, az Atlético de Madrid volt focistájának, aki nagyon őszinte és személyes beszéddel készült. Felelevenítette az akkori időket, beszélt saját emlékeiről, az ország elhagyásáról. Kiemelte, hogy mindig csak az október 23-i történésekről beszélünk, de nem szokás elmondani, az előzményeket, azt, hogy mi minden vezetett a forradalom kitöréséhez. Vélhetően minden jelenlévő sokkal közelebbinek érezte az ’56-os hősökre való megemlékezést azáltal, hogy jelen volt egy, az eseményeket személyesen is átélő honfitársunk. Mindezek után a nagykövet asszonnyal közösen elhelyezték a koszorút az emlékműnél és egyperces néma csönddel tisztelgett a közönség a forradalomban részt vevő honfitársaink előtt. Az ünnepség zárásaként elhangzott a szózat is.

 

19 órakor különleges eseményben lehetett része a madridi közönségnek: az iparművészeti múzeumban herendi porcelán kiállítás nyílt! Ennek az ünnepélyes megnyitóját kötötte össze a nagykövetség az október 23-i megemlékezéssel. A meghívottak (nagykövetek, konzulok, magyar családok és barátaik) először egy lenyűgöző zongorakoncertet hallgathattak meg Csuprik Etelka zongoraművésznő előadásában. Beszédet mondott a nagykövet asszony, a Herendi Porcelánmanufaktúra igazgatója, és az otthont adó múzeum igazgatója. Az előadás végére már nagyon jó illatokkal és ínycsiklandozó magyar ízzel várta a vendégeket a fogadás: előételként egyebek közt fasírt, tócsni, tartármártás és pogácsa volt a kínálat, a főétel pedig pörkölt. A kiállítás egy pohár magyar bor kíséretében is körbejárható volt, miközben alkalom adódott beszélgetésre, ismeretségek kötésére.