1956 hőseire emlékeztünk Melbourne-ben

Október 27-én, az 1956-os októberi forradalomra emlékeztünk a Melbourne-i Magyar Központban

/ Magyari Nóra Antónia /
magyari.nora.antonia képe
Az ünnepség az 1956-os emlékmű koszorúzásával vette kezdetét, melyet a KCSP-s ösztöndíjasok által szervezett ünnepség követett. A délután a Melbourne-ben vendégeskedő Hazajárók megható előadásával zárult.
Új idők, új dalaiKiskunsági kunverbunkBodó Jánossal,az 1956 Hagyományát és Emlékét Ápoló Társaság tagjávalHazajarók

Igazi csapatmunkát hozott az október 23-i melbourne-i megemlékezés. A programot már hetekkel ezelőtt összeállítottam, de a szereplőket fokozatosan sikerült megtalálni és bevonni az ünnepségbe. Végül nagy örömömre számos melbourne-i szervezet képviselte magát, mint például a Magyar Kultúr Kör, a Magyar Központ Nyelviskolája, az Aranykalász Csoport, a Cserkészek, a Fonó Néptánc Együttes és a Magyar RockBand, amelyet ösztöndíjas társam, Mészáros Béla alapított az elmúlt pár hónap alatt. A műsor a Vidács Ilona által betanított gyermekek előadásával kezdődött, melynek keretében a kicsik verseket és népdalokat adtak elő, illetve egy hegedűszólót is meghallgathattunk. Ezt követte a „felnőttek” által előadott, kronologikus sorrendben megszerkesztett megemlékezés, melyben helyet kapott a tánc, a líra és a próza is.

A táncokat Rózsa Sára és Takács István ösztöndíjasok, továbbá Paska Marcella, az Aranykalász Csoport vezetője tanította be, mellyel a fiatalság forradalmi hangulatát és a magyarországi parasztság helyzetét idézték meg a szovjet elnyomás alatt. A lírai részben igazi klasszikusok hangzottak el, mint a Szózat, valamint Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról és Márai Sándor Mennyből az angyal című versei. A külföldi kitekintés során, Albert Camus A magyarok vére című írását idéztük, melyben a Nobel-díjas francia író a magyar forradalmárok áldozatát és bátorságát méltatta az elnyomó hatalommal szemben. A műsort a ’Ha én rózsa volnék’ című dallal zártuk, mely finoman burkolt rendszerkritikájával jól illusztrálta a forradalmat követő évtizedek életérzését.

Az Ausztráliában túrázó Hazajárók, Adeilade, Brisbane és Sydney után Melbourne-be is ellátogattak és Kenyeres Oszkár vezetésével érdekes élménybeszámolóval zárták ezt a mozgalmas napot. Sokaknak szívfacsaró élmény volt ez, hiszen az erdélyi és délvidéki útjaikon készült felvételekkel gyermekkori emlékeket és érzéseket idéztek meg.

Szép és értékekben gazdag délutánban volt része mindannyiunknak, akik szerveztük és részt vettünk a rendezvényen. Nagy élmény volt, hogy az ünnep végén az 56-os eseményeket személyesen átélő melbourne-i magyarok köszönetet mondtak a szervezésért és megtiszteltek azzal, hogy aláírhattam a 56-os szimbólumnak számító lyukas zászlójukat.