La Hora Húngara – montevideói magyar rádió

/ Mostafa Nóra Farida /
mostafa.nora.farida képe
Az uruguayi magyar otthonban 78 éve önkéntes alapon működő online La Hora Húngara rádióműsora nemrégiben egy névváltoztatási javaslatot terjesztett fel a közösségben. Ennek apropóján beszélgettem a La Hora Húngara elindulásáról és a műsor jelenlegi szerepéről Solveig Rettichhel, a műsor jelenlegi produkciós vezetőjével, Clydes Rettichhel és Gaal Lászlóval, a rádióműsor alapító tagjaival.
Montevideo la hora húngarala hora húngara

 

Mit jelent a műsor neve: ”La Hora Húngara”?

Solveig: A La Hora Húngara ”Magyar Óra” lett a nem hivatalos neve a műsornak. Minden héten egyórás műsorokat csináltunk, így adta magát a cím. Az igazság az, hogy soha nem volt valódi neve a műsornak. A közösségben mindenki így hivatkozott rá, ez lett az elterjedt, ezért nem volt szükség egy konkrét névre. Most merült fel, hogy esetleg változtassuk meg a nevet és szavazzunk meg közösen az újat.

 

Mik voltak a lehetőségek?

Clydes: Szia Uruguay!, Hungría a la Carta és az eredeti nevet is meghagytuk, mint lehetséges opció, La Hora Húngara.

Solveig: Végül a szavazás eredménye az lett, hogy maradjon a La Hora Húngara. Így minden marad a régiben.

 

Mikor indult el a La Hora Húngara?

Gaal: 1942-ben indult az első adás.

 

Minek apropóján indult el a rádióműsor?

Gaal: Abban az időben a rádió volt az egyetlen fórum, amin keresztül értesültek a közösség tagjai a közösséget érintő hírekről, – így egyértelmű volt, hogy igény és szükség van rá.

Clydes: A műsort két házaspár kezdte el. Gaal és a felesége Gizella, aki spanyol anyanyelvű, valamint a férjem Rettich István és én. Jómagam szintén uruguayi vagyok. Azt, amit mi annak idején elindítottunk, ma a lányom Solveig viszi tovább és ápolja az örökségünket.

 

Mi volt az alaptematikája a La Hora Húngara műsorainak?

Gaal: Az alapelképzelés szerint minden vasárnap délben egyórás műsorral jelentkeztünk. A központban mindig a közösséget érintő események álltak, mik történtek a kolóniában. Tájékoztattunk örömhírekről, születésnapokról és veszteségekről, halálozásról. Mindenki jól ismeri a másikat, így mindent megélünk együtt. Továbbá a közelgő közösségi rendezvényeket is a műsorban hirdetjük meg; miután megtartottuk az eseményt, beszámolunk, hogyan sikerült.

Solveig: Így van! Mindig volt tájékoztató és zenei rész is. Ma már a népzene mellett kortárs zene is szól a műsorban.

Clydes: Születésnapi köszöntőket, a részek közötti átvezetőt, egy-egy felvezető szöveget is mi mondtunk fel. Például ezekre különösen emlékszem: „a következő zeneszámunk..” vagy  „az utolsó zeneszámunk”. Gizella felvezetője a „ Muuy buenos días!” is nagyon emlékezetes maradt.  A férjek mondták magyarul, mi pedig spanyolul, ugyanis a műsor mindig kétnyelvű volt.

 

Mennyiben tér el a mai koncepció?

Solveig: Nem sokban változtattunk a koncepción, hiszen volt egy bevált forma, ami működött, ezért nem volt szükség a változtatásra. Egyetlen újdonság van a műsor szerkezetében, 2002 óta vannak szponzoraink. A számukra kialakítottunk egy reklámblokkot a műsor szerkezetében. Egyszerre mindig egy márkával dolgozunk és a szponzoraink nagy részét a közösség tagjainak a cégei teszik ki, például: La hora exacta- relojería, la Mostaza.

 

Hányan dolgoznak az adásokon?

Solveig: A jelenlegi csapatban Guillermo Fork és én a produkciós folyamatokért felelünk. Victor Koleszar a magyar tradíciókért, szokásokért felel, Clydes Rettich-születésnapokért felel. A műsorokat mindig kevesebb, mint egy hét alatt állítjuk össze.

 

Kik jelentik a műsor hallgatóságát?

Solveig: Többségében a helyi közösség, de ma már ezt nehéz mérni, hiszen online rádió vagyunk, sok emberhez elérünk; már Spotify-on is hallgathatók vagyunk! Tudunk róla, hogy a kontinensen több magyar kolóniában is ismerik a La Hora Húngara-t és hallgatják is.

 

Tudtok arról, hogy a kontinensen a többi diaszpórában van-e rádióműsor?

Solveig: Én személy szerint nem tudok másik heti rendszerességgel megjelenő online rádióműsorról. Viszont nemrég kaptam egy megkeresést a Córdobai magyar közösségtől, hogy szeretnék a segítségemet kérni egy hasonló helyi rádióműsor létrehozásában. Nagyon megörültem a megkeresésnek, hamarosan el is kezdjük a közös munkát.

 

 A műsor szerkesztői munkálataira volt valamilyen hatása a járványnak?

Solveig: Negatív értelemben egyáltalán nem hatott a műsorra a járvány. Sőt! Talán a kialakult helyzetben a műsornak van egy extra közösségteremtő szerepe. A műsor egy találkozási hely lett és első számú tájékoztató, most, hogy a személyes találkozások lecsökkentek. Kicsit, mint egy időutazás, újra központi szerepet tölt be a rádió.