Queensland-i Magyarok Kulturális Szövetsége

Bartos Krisztina (2016)
Bartos Krisztina (2016)
Száler Tímea (2017)
Száler Tímea (2017)
Zsuppán Klaudia (2017, 2020)
Zsuppán Klaudia (2017, 2020)
Tóth Stefany Júlia (2019)
Tóth Stefany Júlia (2019)
Róth Eszter (2020)
Róth Eszter (2020)

Szövetségünk 2007- ben alakult Ausztráliában, Queensland államban, amely a Brisbane-i és a Gold Coast-i magyar közösségekkel  együttműködve munkálkodik. Ide tartozik a Gold Coast-i Magyar Egyesület, a Brisbane-i Magyar Egyesület es a Queensland-i Református Egyházkerület is. A szövetség elnöke Sipos Ilona.

 

Feladatunk

Megalakulásunk  óta fő feladatunknak tűztük ki, hogy nemzeti ünnepeinkről méltón megemlékezzünk, iskolákat, játszócsoportokat, néptánccsoportot szervezzünk.

Dr. Kovács Lőrinc, református lelkész irányítása alatt megalapítottunk az egyetlen  Ausztráliában ma is működő magyar színjátszó csoportot.

Azóta kabaré jelenetek mellett 4 darabot állítottunk színpadra, amelyekkel bejártuk Ausztrália magyar közösségeit Sydneytől Adelaide-en és Melbourne-ön át Canberra-ig.

A színjátszó csoport előadásában Móricz  Zsigmond Sári bíróját, Gárdonyi Géza Annuskáját, Tamási Áron Csalóka szivárványát és Szigligeti Ede Liliomfi című darabját láthatta a közönség. Mindegyik óriási siker volt! Ezek közül a Liliomfit, Szigeti Balázs 2012-es KCSP ösztöndíjas rendezte, és a főszerepet is ő játszotta. A KCSP támogatói vagyunk, eddig 2 alkalommal volt nálunk összesen 3 ösztöndíjas.

 

Terveink

Továbbra is mindezeket folytatni szeretnénk. Ismét egy új színdarab betanulásának küszöbén állunk, amivel a Sydneyben 2017 januárjában megrendezésre kerülő Magyar Találkozón fogunk színpadra lépni.

Teljes mertekben támogatjuk a Queensland államban közel 65 éve működő Református  Egyházkerületet  első templomának a megépítésében, amelynek tervei most készülnek.

Az a fent említett szervezetekkel az 1956-os Forradalom 60-ik évfordulójára közös műsorral készülünk.