Brunszvik Teréz Társaság

Szalay Zsófia (2017, 2018)
Szalay Zsófia (2017, 2018)
Hudáky Katinka Ágnes (2019)
Hudáky Katinka Ágnes (2019)

A Brunszvik Teréz Társaság egy közhasznú egyesület, amit az első magyar berlini óvoda létrejöttével alapítottunk 2000. május 25-én. Névadónk, Brunszvik Teréz az első magyarországi óvoda alapítója volt. Az egyesület célja, hogy a Berlinben élő magyar családok és érdeklődők kulturális tevékenységét támogassa és megszervezze.

Az egyesület alapcélja a magyar nyelv használata, annak megőrzése, valamint a magyar kultúra és hagyományok népszerűsítése. Ennek támogatásához – a magyar óvoda és iskola mellett – mindenki számára nyitott programokat is szervezünk: táncházat, néptánc oktatást, közös szabadidős tevékenységeket, hagyományőrző foglalkozásokat, és különféle ünnepségeket. Emellett kiemelten fontosnak tartjuk a magyar családok közötti barátságok ápolását, egy összetartó magyar közösség létrehozását.

Az egyesület 2 óvodát és egy iskolát üzemeltet. A magyar óvoda fő célja, hogy a gyerekekkel vidám, barátságos környezetben, kreatív tevékenységek útján a magyar nyelvet megismertessük. A magyar hagyományokat, kultúrát és értékeket elsősorban játék, zene, dráma és más művészeti tevékenységek alkalmazásával adjuk tovább. A szülők és az óvónők közösen együttműködve tesznek meg mindent azért, hogy az óvoda sikeresen működjön.

Iskolánk 2004 szeptembere óta létezik. Amikor a gyerekek első generációja kinőtte az óvodát, az egyesület továbbra is szerette volna a folyamatos magyar környezetet biztosítani számukra, ahol továbbfejleszthetik magyar tudásukat és fenntarthatják a kapcsolatot a gyökereikkel. Így jött létre az iskola, ahol a diákok magyar nyelvű írást és olvasást tanulnak, de Magyarország kultúrájával, földrajzával és történelmével is megismerkedhetnek. Legfontosabb célunk, hogy a tanulás mellett az iskola a tanulóknak örömöt is szerezzen.