A Berlini Magyar Kórus megalapítása

Az együtténeklés örömei

/ Szalay Zsófia /
szalay.zsofia képe

Úgy érkeztem Berlinbe, hogy szeretnék alapítani egy kórust. Az egyesületem főként a Berlinben élő gyerekek számára szervez programokat, de én szerettem volna, ha a felnőtteknek számára is lenne lehetőség az együttlétre. Erre az éneklés a legalkalmasabb. A kóruséneklés mindig is a mindennapjaim része volt, rengeteg örömet okozott. Ezt szerettem volna megmutatni az itt élők számára is.

A kórus megalapítása nem volt egyszerű feladat, először a magyar katolikus mise alkalmával próbálkoztam tagok toborzásával, majd egyre több helyszínen, az iskolában, az óvodában, a néptánccsoportban, majd a közösségi oldalakon hirdettem a lehetőséget.

Kóruséneklésre alkalmas létszám viszont csak a február 23-án megrendezett Kodály estünkre gyűlt össze, ahol az Esti dal című kórusművet énekeltük el. Onnan pedig már egyértelműen folytatódott a közös éneklés. 

Legközelebb a március 15-i ünnepségen énekeltünk, majd a május 19-én megrendezésre kerülő Public Domain című programban vettünk részt a Berlini Philharmonie rendezésében. A program közel 1000 énekest, különböző Berlinben működő kórusokat mozgatott meg, köztük a magyar kórust is. Hatalmas feladat volt nekem is és a kórusnak is, nagyon sok próbát és kitartást igényelt. Egy modern darabról volt szó, ahol a legtöbb esetben nem is éneklésről vagy vezénylésről volt szó, azt hiszem erről a képek is árulkodhatnak.
Izgalmas és jó befejezése volt az évnek. Remekül összekovácsolta a magyar csapatot a próbafolyamat, szeptembertől folytatjuk tovább.

 

 

Kodály-estKodály-estpróbapróbaPhilharmoniePhilharmoniePhilharmoniePublic DomainPublic DomainPublic DomainPublic Domain