Dél-Ausztráliai Magyar Egyesületek Szövetsége

Palcsó Anna (2017, 2018, 2019)
Palcsó Anna (2017, 2018, 2019)
Nyakas Gergő (2017, 2019)
Nyakas Gergő (2017, 2019)
Teszáry Miklós (2018)
Teszáry Miklós (2018)
Varga Ramóna (2020)
Varga Ramóna (2020)
Kolozs Eszter (2023)
Kolozs Eszter (2023)

Dél-Ausztráliában 1950-ben alakult meg az első szervezet, majd az egyre gyarapodó magyar közösségek egyre több klubot hoztak létre, így egy idő után indokolttá vált, hogy létrehozzanak egy ernyőszervezetet.

Hivatalosan 1975-ben jegyezték be a Dél-Ausztráliai Magyarok Szövetségét, első elnöke Gyarmathy Imre volt. Azóta 8 elnöke volt a szövetségnek, a jelenlegi elnök: Szabó Attila református lelkész.

Hét magyar szervezetet magába foglaló ernyőszervezet, amely a tagjai közötti együttműködés által hozzájárul az ausztráliai magyar közösség érdekei érvényesítéséhez. Kiemelt fontosságot tulajdonít a magyar kultúra megjelenítésének, megőrzésének és továbbadásának. Támogatja azon magyar megmozdulásokat és közösségi alkalmakat, melyek az ausztráliai és ezen belül a dél-ausztráliai magyar közösség továbbélését és érdekeit szolgálják

A szövetség székhelye 187 Unley Roadon található, Adelaide-ben.

 

Hét tagszervezet tartozik a szövetséghez:

Magyar Harcosok Bajtársi Közössége

Magyar Közösségi Rádió Adelaide

Munkácsi Mihály 51. Magyar Cserkészcsapat, Dél-Ausztrália

Cimbora Iskola

Kaláris Néptánccsoport

Regnum Mariánum Magyar Katolikus Egyházközség

Adelaidei Magyar Református Gyülekezet

 

Körülbelül 350 taggal számolnak. A szövetség azzal a céllal jött létre, hogy összehangolja a tagszervezetek munkáját és rendezvényeit. Az éves tervezet kialakítását minden év novemberében tervezik meg. Az éves állandó feladataik közé tartozik a nemzeti ünnepek megünneplése – március 15-e, október 6-a, október 23-a. A szövetség fogadja részben a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasait, felügyeli és koordinálja az ő munkájukat. Fő céljuk a közösség építése és az identitás megőrzése, ezért minden Magyarországról érkező előadót is a szervezet fogad, szállásol el, és biztosít helyet az előadásokhoz.

Tagja az Ausztráliai Magyarok Szövetségének, és a Diaszpóra Tanácsnak. Az évi Diaszpóra Tanácson mindig képviselteti magát.

Állandó kapcsolatot tart Magyarországon és a Kárpát-medencében élő magyarság állami és civil szervezeteivel.