Táncház Helsinkiben a Tatros zenekar élőzenéjével

/ dr. Berta Eszter /
berta.eszter2024 képe
Asukastalo Saunabaari-ban minden pénteken megrendezésre kerülő táncház a Finnországi Magyarok Egyesülete és a Helsinki Liszt Intézet együttműködése által október 18-án élőzenével párosult. Az est hangulatát a Tatros zenekar autentikus moldvai és gyimesi csángó magyar népzenéje tette emlékezetessé.
Körtánc

Az eseményre nem csak a Finnországban élő magyarok közül érkeztek táncolni vágyók, hanem számos finn és egyéb itt élő más nemzetiségű érdeklődő is volt. Így a táncházban ezen a napon körülbelül 60 résztvevő volt.

A Tatros zenekar 1988 óta őrzi és népszerűsíti a csángó népzene hagyományait, nevét a Hargita megyei Csíki-havasokban eredő Tatros folyóról kapta, amely átszeli a Gyimeseket és Moldvában egyesül a Szerettel. Az együttes mindig is a falusi mesterektől merített inspirációt, akik a zenei hagyományok őrzői. Ladányi Ferenc vezetésével, megújult felállással lépett fel a zenekar, és továbbra is hű maradt a forráshoz, amely a moldvai és gyimesi csángó zene hitelességét biztosítja.

Az eseményen egy perces néma csenddel emlékeztünk meg Potápi Árpád Jánosról, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkáráról, aki a napokban tragikus hirtelenséggel hunyt el. A megemlékezés meghitt pillanata után folytatódott a táncház, amely igazi közösségi élmény volt, ahol a résztvevők nemcsak hallgathatták, hanem aktívan táncolhattak is a csángó népzenére.

A táncok között Veres Mihaela, a zenekar énekese népdalokat tanított a vendégeknek, így gazdagítva az esemény kulturális élményét. A táncház szünetében a vendégek számára hűsítőkkel és falatkákkal kedveskedtünk, így teremtve még kellemesebb hangulatot az esemény számára.

Az esemény remek lehetőséget biztosított a magyar hagyományok ápolására és a Finnországban élő magyar közösség kulturális összetartására.

A Tatros zenekar finnországi turnéját a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) támogatják. Az esemény együttműködő partnerei a Kaarinai Önkormányzat kulturális és könyvtári szolgálat, a Kaarinai Finn-Magyar Társaság, a Finnországi Magyarok Egyesülete (FME) és a Magyar Néptánc Egyesület voltak.