Gulyás Party a madridi magyarokkal

/ Soósné Kustán Katalin Éva /
soosne.kustan.katalin.eva képe
A madridi magyar közösség hagyományos, immár többéves múltra visszatekintő eseményének helyszíne a La Panera nevű piknikezőhely volt.
Bográcsgulyás

La Panera nevű piknikezőhely Madridtól mintegy 50 km-re található, a várost körülölelő hegyek mögött. Itt, a természet ölelésében, teljesen más időjárás fogadott minket, mint a városban. Azért, hogy biztosan legyen tűzrakó helyünk (két kondér gulyás miatt kettőre is szükségünk volt), már a park nyitásakor, 9 órakor a helyszínen voltunk Hegedüs János szakács úrral. 

Miközben János úr a Magyar Nagykövetség szíves felajánlásának köszönhetően a gulyás elkészítésén dolgozott, én a helyszín díszítésével foglalkoztam, hogy mire megérkeznek az első vendégek, minden készen álljon. Nemcsak Madridból, hanem távolabbi településekről is érkeztek vendégek, hogy együtt ünnepeljünk. Sok vendég hozott magával házi készítésű süteményeket és italokat, amelyek hozzájárultak az esemény meghitt és családias hangulatához.

A kisebb gyerekekkel együtt gyűjtöttünk köveket az asztalterítők rögzítéséhez, míg a nagyobbakkal és a felnőttekkel egy izgalmas labdajátékot, a „fútbol chino”-t játszottuk. Ez egy kevésbé ismert, de annál szórakoztatóbb játék, amelyben nem a lábunkkal, hanem a kezünkkel irányítjuk a labdát, és az a cél, hogy a játékosok között állva megakadályozzuk, hogy a labda áthaladjon a lábaink között.

Mindenki nagyon jól érezte magát, és a játék izgalmai után a finom ételek és italok mellett tovább folytatódott a vidám beszélgetés. A gyerekek hamar felfedezték a közeli patakot, ahol nagyokat játszottak, és nem egy szülőnek a tűz melege mellett kellett szárítani a csuromvizes ruhákat.

Az időjárás is kegyes volt hozzánk, bár a későbbiekben már nem volt ilyen szerencsénk, ahogy az esős napok ezt később mutatták. Összességében, egy nagyon jó hangulatú rendezvényen vehettünk részt, és remélem, hogy jövőre ismét találkozunk az itteni magyar közösséggel.