Származási nyelv kurzusként folytatódik a magyar nyelv oktatása a Hamburgi Magyar Iskolában

/ Dosztán Kornélia /
dosztan.kornelia2024 képe
Újabb mérföldkőhöz ért a Hamburgi Magyar Iskola, ugyanis megvan nem egy, hanem két kurzus elindításához szükséges aláírás.

Az évnyitón, 2024.09.14-én meglett kettő származási nyelv kurzus indításához szükséges 2×12 aláírás. (Iskolás korú gyermek jelentkezése, aki Hamburgban jár iskolába.)

Ez azt jelenti, hogy szeptember 28-tól a HMI tanárai már hivatalosan is származási nyelvként oktatják a magyar nyelvet és tiszteletdíjukról Hamburg tartomány gondoskodik. Azért is kiemelkedő eredmény ez, hiszen a kurzushoz a Hamburgban iskolai rendszerbe járó gyerekeket tudják csak hivatalosan felvenni, miközben az iskolába Schleswig-Holsteinból és Alsó-Szászországból is járnak gyerekek (a nem hamburgi gyerekek is részt vehetnek az órákon a hatóság jóváhagyásával, ezt a HMI vezetése külön kérte).

Az iskola kiemelt célja a magyar, mint idegen nyelv érettségi tárgyává tétele, ami sok németországi magyar diáknak adná meg a lehetőséget arra, hogy magyar nyelvből is érettségi vizsgát tehessen bármelyik tartományban.

Ez a cél most az iskola lelkes és kitartó vezetésének köszönhetően körvonalazódni látszik, az erőfeszítések és megbeszélések már az előző tanév második felében megkezdődtek.

A Hamburgi Magyar Iskola megújult vezetősége elsőként ért el ilyen eredményeket. Az évnyitón több új család is csatlakozott a HMI-hez is és azóta is érdeklődnek újak az iskola iránt. Ez azt a visszaigazolást adja, hogy a közösség értékteremtésnek látja a munkánkat. A további jelentkezők számát látva sikerülni fog a harmadik kurzus indítása is.

https://hamburgi-magyarok-ev.de/szarmazasi-nyelv-kurzuskent-folytatodik-a-magyar-nyelv-oktatasa-a-hmi-ben/

A Hamburgi Magyar Iskolának nem volt még ennyi tanulója, mint idén. Az évnyitón 35 gyerekkel ünnepeltük a tanévkezdést, négy tanárral, akik közül ketten már az előző tanévben is oktattak és visszatértek. Külön öröm, hogy az iskolának most már két végzett magyar tanára van, akik szívvel és lélekkel tanítják a Hamburg és környékén felnövő magyar gyerekeket.

https://hamburgi-magyarok-ev.de/tanevnyito-a-hmi-ben-rendkivuli-korulmenyek-kozott/

Várunk minden diákot továbbra is a Hamburgi Magyar Iskolában!