Nyílt nap, hogy mindenki tudja, ki a magyar - Chesterben!

/ Szabó Ágnes /
szabo.agnes képe
A chesteri Unity Centre termeibe egyre több ember érkezett november első szombatján. Mindenki kíváncsian járta végig a helyiségeket, hogy minél több dolgot kipróbáljon, hogy minél több finomságot megkóstolhasson, s minél többféle táncot megtanulhasson. Angolok, japánok, indiaiak, olaszok, spanyolok, afrikaiak, bolgárok, oroszok, s ki tudja még milyen nemzetiségű látogató örült a bemutatkozó 4 nemzetnek, köztük első ízben nekünk: magyaroknak!
Unity, Chester, Nyilt napfinomságok, Unitykézműves, Nyílt napUnity, Nyílt nap, táncbemutató

Közösségünknek azonban már előző este kezdődött a program! A Unity Centre vezetőségének külön kérésére gulyást készítettünk. Hogy milyen körülmények között? Az teljes mértékben mentorom férjét, Kádár Jánost dicséri. Először is, esős napokat éltünk akkoriban, de ugye ez itt Chesterben nem egy különleges dolog, így rajtam kívül nem is igazán zavar senkit.

Az alapanyagok megvásárlása, előkészítése után a szabad tűzön főzés élményét, és utánozhatatlan eredményét választottuk. Igen ám, de kifordultunk már az őszből, ami itt azt jelenti, hogy 4 óra után már sötétedik. Ez persze nem akadály a Chesteri Magyar Közösség vezetőségének! Így hát János felállította a közösségünk újonnan beszerzett reflektorait az udvarra, tüzet rakott egy fém hordóba, s főlé helyezte a hatalmas bográcsot. Már nem lepődöm meg kreativitásán, s mentorom örök vidámságán sem, ahogy a tökéletes csapatmunkát vezényli a folyamatosan alakuló gulyásunk körül. A főzés különlegessége még az volt, hogy zellerszár karikák is kerültek a levesbe, mert ugye az angolok azt nagyon kedvelik mindenben. Jó, hogy nem volt időm elcsodálkozni, hisz angol szomszédaink, egy nagyon kedves idős házaspár csatlakozott a nagy főzéshez. Szállt a számomra a magyarországi nyaraimat idéző illat a bográcsból, s egyre vidámabb hangulatban keverte és kóstolta mindenki a finomságot.

Nagyon hamar elkészült, s természetesen meg is kellett kóstolni, hisz másnap rengeteg angol és más nemzetiségű ember számára fogja jelenti Magyarországot a mi gulyásunk.

Behúzódtunk a házba kezünkben a nagyszerűen sikerült étellel, mert az időjárás újra esősre váltott. De ezt akkor már nem bánta senki: bogrács letakarva, tűz pedig „lehalkítva". Szótlanul falatoztunk, élvezve az ízharmóniát, majd részletesen átbeszéltük a másnapi feladatokat: étel bográcsban való szállítása, a többi étel tálalása, a közösség kézműves foglalkozásaihoz kellékek, dekoráció az asztalunkhoz, szórólapok, s a táncbemutatónk zenéje, hangosítás és a viseletek előkészítése. 

Másnap aztán minden a helyén volt! Élvezettel fogyasztották a vendégek a sült kolbászt, a mákos gubát - amit a Chesteri Magyar Közösség két tagja készített el, s a gulyást is. A tánccsoportunk bemutatója és a táncház utána fergetegesre sikerült. Olyan igazi magyaros virtusról adtunk példát!