Jó munkát! Légy résen!

/ Bartos Krisztina /
bartos.krisztina képe
Kétnapos magyar cserkésztábort tartottunk szeptember 19-20-án a Gold Coast-on. A program nem jöhetett volna létre Gazdag Alexandra nélkül, aki egészen Sydneyből jött el hozzánk két napra, hogy segítsen megszervezni és lebonyolítani a tábort. Az eseményre tizenhét lelkes négy- és tizennégy év közötti queenslandi magyar gyerek jött el.
KörjátékA kincses térkép megfejtéseKészülnek a liliomos pólókMi lehet ez a gyümölcs?

Szandra hétfő reggel érkezett hozzánk. Épphogy leszállt, már indultunk is a tábor helyszínére, a Benowai Botanikus Kertbe sátrat felállítani, kipakolni, előkészülni a programra. Miután nagyjából mindenki megérkezett, egy ismerkedős-névtanulós játékkal kezdtünk. Ezután lefektettük a tábor szabályait. A nap folyamán, a különböző foglalkozások között rendszeresen beiktattunk kimondottan a cserkésztáborokra jellemző körjátékokat. Közösen pucoltunk krumplit az ebédhez, ami bográcsban főtt paprikás krumpli volt.  Míg főtt az ebéd, elmentünk egy tisztásra a szaladgálósabb játékokat lebonyolítani. Ebéd után megtanultuk a cserkészindulót, majd további körjátékok következtek, és közkívánatra kimentünk a játszótérre is, hogy kicsit kötetlenül is tudjanak egymással játszani a gyerekek. A desszert gyümölcs volt, amit szembekötős sorjátékkal kötöttünk össze. Fel kellett ismerniük, milyen gyümölcsöt kaptak, és a magyar nevét le kellett írniuk. Az első nap végére mindenki fülig érő szájjal, de holtfáradtan indult haza (többek között mi is). Nekünk persze szó sem lehetett pihenésről, készültünk a második napra.

A reggelt ismét előkészületekkel kezdtük – a kincskereséshez elrejtettük a borítékokat, a köteles akadálypályát összeállítottuk. A gyerekekkel a napot a szabályok átismétlésével kezdtük, majd Szandrától tanultunk a magyar cserkészetről – a cserkésztörvényekről, az egyenruha részeiről, köszönésről, a cserkészliliomról, szokásokról.  Utána kezdődött a kincsvadászat 3 csapatban. Kaptak kinyomtatott térképet, amiken piros x-szel jelöltük a lelőhelyeket. A kincsek borítékok voltak bokrokban, fákon elrejtve, melyekbe A só című népmese részeit tettük. Mikor minden csapat visszaért a kiindulási helyre, együtt elolvastuk és megbeszéltük a mesét. Míg főtt az aznapi ebéd, ami bográcsos pörkölt volt, elmentünk teljesíteni a köteles akadálypályát. Megebédeltünk, a segítőkész anyukák még palacsintát is készítettek nekünk, utána pedig pólót festettünk cserkészliliommal. A nap zárásaként rovásírással írt titkos levelet fejtettek meg a gyerekek, melynek a jutalma gyümölcstál volt. Még épp egy játékra jutott idő, és már véget is ért a tábor.

Nagyon jó volt látni, hogy ennyi gyerek eljött, és hogy ilyen lelkesen és kitartóan részt vettek a táborban. Sokat nevettünk, tanultunk, játszottunk együtt. Jó lenne, ha a Gold Coast-on is létre tudna jönni egy állandó cserkészcsapat.