Hol volt, hol nem volt Vancouverben

Táncos utazás a mesék világába

/ Rusin Diána /
rusin.diana képe
„Egyszer volt, hol nem volt, a Dunán is túl, ott, ahol a tánc és a mese az úr, volt egy kis csapat, a nevük Kuttyomfitty Társulat.” November első vasárnapján a Kuttyomfitty Társulat táncos-zenés-mesés műsora várta az érdeklődőket a magyar házba. Az Ekecsről érkezett társulat Az elvarázsolt királykisasszony című előadását mutatta be.
Kuttyomfitty TársulatAz előadókKörtáncKézműves foglalkozás

A műsor előtt kézműves foglalkozás várta a gyerekeket, ahol a legkisebbtől a legnagyobbig mindenki talált érdekes elfoglaltságot. Az elvarázsolt királykisasszony című előadáshoz kapcsolódva, papírból készült bábkirálylányokat és királyfikat készítettek a gyerekek. Mindenki nagyon élvezte a kreatív munkát.

Az előadás mellett nagy érdeklődés övezte az előadókat is, vajon milyen a Kuttyomfitty Társulat? Alapítói és egyben állandó tagjai Dobsa Tamás (a Népművészet Ifjú Mestere, Fülöp Ferenc és Martin György díjas néptáncos) és felesége, Dobsa Fodor Mónika (szintén a Népművészet Ifjú Mestere, Fülöp Ferenc díjas táncos). 2011-ben fogalmazódott meg bennük egy társulat létrehozásának gondolata. Céljuk, ahogy a honlapjukon is olvasható: „olyan műsorokat mutasson be zömmel gyermekek alkotta közönségnek, hogy táncos élmény mellett néprajzi, zenei és irodalmi ismeretekhez juttassa őket”.  A gondolatból valóság lett. „A Kuttyomfitty Társulat fő profilját a gyermekeknek készített műsoraink adják, bár tapasztalatok azt mutatják, hogy ezen műsorokat az idősebb korosztály is nagyon kedveli”. 

A gyerekek türelmetlenül várták az előadás kezdetét, mire elhangzott a mindenki által ismert jellegzetes mondat: Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy elvarázsolt királykisasszony. A királykisasszony egy gonosz varázslattól sújtva banya képében várta a bátor királyfit, aki megkéri a kezét és háromszor megtáncoltatva megtöri az átkot. Az előadás végére kiderül a válasz, hogy sikerül-e a legkisebb fiúnak megszabadítania a királykisasszonyt a bűbáj alól. A gyermekek nagyon élvezték az interaktív előadást, ahol ők is részesei lehettek a műsornak. Közben a nézők somogyi, nyáradselyei, vág-garam közi táncokat láthattak a színpadon. Minden jó, ha a vége jó, így a darab is egy nagy közös vidám tánccal fejeződött be, amibe a gyerekeket is bevonták. A műsor nagyon élvezetes volt, a gyerekek az előadás végére teljesen feloldódtak és felszabadultan táncoltak. A Dobsa házaspár a tánc mellett énekkel, versekkel és mondókákkal varázsolta el a gyerekeket. A délután nagyon jó hangulatban telt. A program felért egy utazással a valóságból a magyar népmesék világába.

A vasárnap valóban a magyar népmeséknek volt szentelve, hiszen aznap adták át A legkedvesebb magyar népmesém rajzpályázat első helyezettjének járó díját. Nem volt egyszerű dolga a zsűrinek a győztes kiválasztásában, mivel rengeteg remek rajz érkezett be a pályázatra. Ez is bizonyítja, hogy szerte a nagyvilágban élő magyar gyermekek ismerik és szeretik népmeséinket. Külön örömre és büszkeségre ad okot, hogy a nyertes Vancouverből került ki. Az első helyezettnek járó díjat és könyvcsomagot Katona Réka kapta, melyet Török-Szakaly Judit adott át az előadást megelőzően.

Zárásként álljon itt a Kuttyomfitty Társulat mottója:
„A hagyomány nem beteg, hogy ápolni kelljen. A hagyományt nem akarják ellopni, hogy őrizni kelljen. A hagyományt élni kell – mi is ezt tesszük.”