Szimpátiatüntetés és március 15-i ünnepség Stuttgartban

/ Nagy-Portik Katalin /
nagy.portik.katalin képe
Március 10-én, az előző évekhez hasonlóan, az Erdélyi Világszövetség Szimpátiatüntetést szervezett a Székely autonómiáért a stuttgarti Schlossplatzon.
Sem csellel, sem erővel!Március 15. StuttgartMárcius 15. StuttgartSzimpátiatüntetés

A Székely Nemzeti Tanács 2012. január 6-i határozata alapján minden év március 10-e a székelység összetartozásának napja. 1854-ben, ezen a napon székely vértanúkat végeztek ki a marosvásárhelyi Postaréten. Életüket adták elképzeléseikért, gondolataikért, a nemzeti önrendelkezésért. Ezen események tiszteletére szervezte meg erdélyi szervezetek példájára az Erdélyi Világszövetség is a stuttgarti szimpátiatüntetést. A békés megmozdulás fő célja a járókelők figyelmének felhívása, valamint a szimpátia kimutatása Székelyföld különleges helyzetével szemben. Tamás Péter, az Erdélyi Világszövetség elnöke köszöntő szavai után a rendezvényt Stermeczki András lelkész gondolatai és áldása indította. A résztvevők zászlók lobogtatásával, szórólapok osztásával, a himnusz eléneklésével és két nyelven felolvasott megemlékező szöveggel keltették fel a járókelők figyelmét. A himnusz éneklését Vajda Mátyás hegedű kísérete tette színvonalasabbá. A szimpátiatüntetés sikerességét bizonyította, hogy az utcán elhaladók kíváncsian közeledtek és érdeklődtek az összegyűlt csoporttagoktól.

A Szimpátiatüntetés után  a jelenlevők Fellbach-ba utaztak az 1848-as szabadságharc megemlékezésére szervezett ünnepségre.

A stuttgarti Magyar közösség köreiben megszokott, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepi megemlékezésének a Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezet ad otthont.

 A hónap második vasárnapjára eső ökumenikus istentisztelet, illetve az istentisztelet utáni ünnepi műsor repítette vissza az időben a több mint 200 magyar jelenlevőt. Az előadás minden évben más és más részletét eleveníti az 1848-49-es eseményeknek.  Az idei ünnepség középpontjában a 125 éve elhunyt Klapka György és a komáromi erőd állt, a „sem csellel, sem erővel” mottó kíséretében. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a Stuttgarti Amatőr Színjátszó Kör és a Csöbörcsök táncegyüttes varázsolta színpadra a Gémes István lelkész úr által összeállított műsort.  A színdarabokat, verseket és táncokat összekötő szövegek igazi kerek képet jelenítettek meg a színpadon.