Szemelvények a Magyarság Háza életéből

/ Leichtenstern Katrin Ilona /
leichtenstern.katrin.ilona2023 képe
Felsőpulyán a Domschitz étteremben láthattuk vendégül azt az interaktív kiállítást, mely a Magyarság Háza tíz éves tevékenységét, a magyarság kulturális örökségét hivatott bemutatni.
Magyarság Háza kiállításaMagyarság Háza kiállításaMagyarság Háza kiállításaMagyarság Háza kiállítása

A tárlat a bécsi Kaláka Club és a Középburgenlandi Magyarok Kultúregyesülete meghívására érkezett Burgenlandba. A Magyarság Háza első tíz évét bemutató különleges kiállítás tematikus csoportokba rendezve fogadja a látogatókat. A Domschitz vendéglő nagytermében tíz nagyméretű utazóláda tárja a látogatók elé a külhoni tájak természeti és épített értékeit, a kortárs magyar képzőművészet, irodalom, zene és színjátszás alkotásait, a magyar mesék világát, valamint a magyar konyha páratlan gazdagságát.

A Magyarság Háza 2021-ben ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját, melyre egy az intézmény történetét bemutató vándorkiállítás is készült. A Magyarság Háza azzal a küldetéssel jött létre, hogy a magyarság közös értékei mentén, a hagyomány és a korszerűség párhuzamba állításával hidat építsen a Kárpát-medence különböző területein, illetve a nyugati diaszpórában élő nemzetrészek között. Az intézmény alapítói tehát nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint az összetartozás érzésének megerősítését a magyar diaszpóra különböző csoportjai között, valamint a magyar kultúra és identitás megőrzését és megismertetését a nagyvilággal.

A kiállítást 2021-ben, a tíz éves évfordulón mutatták be Budapesten, azóta már Dunaszerdahelyen, Temesváron, Mádéfalván, Eszéken és Fertődön is megnyíltak az utazó ládák. A tárlatot Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója, valamint Johann Heisz, Felsőpulya polgármesterének köszöntő szavai után Pánczél Károly, a Magyar Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának elnöke nyitotta meg. 

A Magyarság Háza támogatásával és közreműködésével nemcsak Budapesten és a magyar nagyvárosokban kerültek különféle programok megrendezésre, hanem a Kárpát-medence és a diaszpóra több pontján is közel 800 kihelyezett rendezvény valósulhatott meg – emelte ki köszöntő beszédében Csibi Krisztina igazgató asszony.

Pánczél Károly, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke kiemelte, hogy a Magyarság Háza programjaival elérte kitűzött célját, a nemzetegyesítés ügyének támogatását.

Wurst Erzsébet, a szervező Kaláka Club elnöke kihangsúlyozta, céljuk, hogy ne csak Bécsben legyenek ilyen és hasonló rendezvények. Felsőpulya városával és a Közép-Burgenlandi Magyar Kultúregyesülettel immár 20 éves a kapcsolatuk, ennek az együttműködésnek és a város támogatásának köszönhetően több programot is elhoztak már Felsőpulyára.

Az ünnepélyes megnyitót megtisztelte Johann Heisz, Felsőpulya polgármestere, aki kiemelte, hogy a város hosszú évek óta fogadja be a magyar rendezvényeket, két évente a Kufstein Konferenciának ad otthont, ez a kiállítás most egy újabb mérföldkő a kapcsolatokban.

A Közép-Burgenlandi Magyar Kultúregyesület műsorában gyönyörű matyó népviseletben több tájegység táncait is bemutatta Marczis Krisztián és Marczisné Dorner Magdolna néptáncos házaspár, az egyesület magyar kórusa pedig magyar népdalcsokrot adott elő.