A Szegedi Pinceszínház a Vancouver-szigeten

A felbontatlan levél végül csak eljutott Nanaimóba is

/ Gáspár Roland /
gaspar.roland2022 képe
Steve Savanya „A felbontatlan levél” című darabját november hónapban több nyugat-kanadai városban is bemutatták. Edmonton, Vancouver, Kelowna és Calgary mellett Nanaimo magyar közössége is megtekinthette ezt az egy felvonásos darabot. A Szegedi Pinceszínház művészei november 7-én, hétfőn jártak a nanaimói Magyar Házban.
Gyülekeznek a nézőkA kezdés előtti pillanatA színészek játékára figyel a teremA Szegedi Pinceszínház művészei játék közben

A Szegedi Pinceszínház művészeinek köszönhetően, Varga Bálint rendezésében, Büky Bea és Nagyhegyesi Zoltán játéka által ismerkedhettünk meg Steve Savanya darabjával. A Szegedről elszármazott, de Calgaryban élő zeneszerző és előadóművész Steve Savanya rendszeresen látogat haza Magyarországra. Évről-évre megfordul szülővárosában, így nem ismeretlen a szegedi színházi világ számára sem. A most bemutatott darab egy korábbi kezdeményezés eredménye. A koronavírus járvány után vált lehetségessé, hogy a Szegedi Pinceszínház előadásában eljusson ez a darab a kanadai diaszpórához.  

Bár a koronavírus járvány jelenleg nem fenyeget minket, a nanaimói előadás ennek ellenére sem indult zökkenőmentesen. Most éppen az időjárás igyekezett közbe szólni. A kontinensről a Vancouver-sziget felé – a légi forgalmat leszámítva – egyetlen közlekedési mód a komp. Viszontagságos időjárás esetén, zord téli havazás és nagyobb szélviharok alkalmával azonban a kompközlekedés órákra vagy akár napokra is leállhat. Bár ez nagyon ritka eset, de a színházi bemutató reggelére mégis ez történt. Az a hír fogadott minket, hogy Vancouver és a Vancouver-sziget között bizonytalan időre, teljesen felfüggesztették a kompközlekedést. Egészen délutánig úgy festett a dolog, hogy az előadás elmarad.

Végül az időjárás mégis megkegyelmezett nekünk. Délután négykor lázas készülődésbe kezdtünk. A művészek az utolsó pillanatban megérkeztek és nagy kapkodás közepette sikerült előkészülniük a díszlettel. A nanaimói Magyar Ház „színházi levegővel” és mellette finom illatokkal telt meg. Ugyanis közben elkészült a vacsorára szánt gulyásleves és túrós csusza, na meg a desszert, a sütőtök is. Vacsora után, csupán 5 perc csúszással kezdetét vette az előadás.

Összegzésként elmondhatom, sajnálhattuk volna, ha mégsem sikerül megtartani a bemutatót. Ugyanis remek előadást láthattunk, igazán emlékezetes estében volt részünk. A rossz idő ellenére, senki sem bánta meg, hogy eljött. A visszajelzések alapján, ezt a darabot kár lett volna kihagyni!