Számokban is nagyszerű szeptember Dublinban

/ Demcsik Norbert /
demcsik.norbert képe
Friss ösztöndíjasként az idei szeptembernek - mely ezúttal megidézte a régi tanévkezdések hangulatát is - különös izgalommal néztem elébe. Főként annak a tudatában, hogy egy olyan városba érkeztem (vissza), amelynek eseménynaptára évek óta e hónapban - mintha csak az ösztöndíjasra várna - hagyományosan magyar vonatkozású programokkal zsúfolt.
96. DMT (Dublini Magyar Találkozó)A Hungarian Culture Days nemzetközi táncháza, 2018Kocsmakvíz DublinbanFekete Beatrix képkiállítása a Trinity- ben, Dublin

Nem tartozik ezek közé, ámde mégis említésre méltó a helyi magyar hétvégi iskola és óvoda, a DIÓ (Dublini Iskola és Óvoda) tanévnyitója szeptember 8-án, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy idén már több mint 100 gyermeket írattak be a szülők ez intézménybe! Ösztöndíjasként én is itt tevékenykedem - amellett, hogy a már évek óta „futó” eseményeket is viszem tovább.
Ezek közül kiemelkedik a minden hónap második szombatján a T.P. Smith kocsma első emeletén megrendezésre kerülő Dublini Magyar Találkozó (DMT) (1. kép), mely szintén közelít a kerek százasához, mivel szeptember 8-án volt a 95. ilyen találkozó.

A számokat tekintve mégis a Hungarian Culture Days csapata által szeptember 15-re időzített „Ízelítő – Traditional Taste of Hungary” elnevezésű  egész napos rendezvénye viszi a pálmát, melyre közel ezren látogattak el a Dublinhoz közeli Rathbeggan tavak mellé. A csapat többéves tapasztalatára  és összehangolt munkájára egyaránt szükség volt ahhoz, hogy egy ilyen nagyszabású rendezvényt megszervezzen és lebonyolítson. Volt itt minden: bográcsgulyás főzőverseny, lángos, kürtőskalács, az asztalokra kerültek hagyományos magyar sütemények és torták, magyar méz, a helyi magyar bolt és kézművesek portékái; szellemi táplálékként pedig magyarországi vendégművészek produkciói, ill. táncház és sok-sok gyerekprogram. (Mindez a BGA pályázatán nyert keretből.)

Alig telt el egy hét, és a HCD csapata ismét kitett magáért, ugyanis az itteni múzeumok éjszakájának (Culture Night) hivatalos programjaként szeptember 21-én immáron negyedszer rendezték meg nemzetközi táncházukat, melyre ezúttal öt másik nemzet (horvát, szlovák, lengyel, brazil és venezuelai) táncosait is sikerült bevonni. A magyar táncházat, beugróként, ezúttal Szegvári Tamás vezette – nagy-nagy köszönet érte!

A rákövetkező hétfőn, szeptember 24-én az idén 10 éves jubileumát ünneplő Quiznight.hu által szervezett ún. Kocsmakvíz (3. kép) idei évada vette kezdetét. Igaz, hogy Dublinban ez még csak a 3. évad, viszont a kezdetektől fogva páratlan népszerűségnek örvend. A műveltségi társasjátékot egyébként anno Tóth Tamara ösztöndíjas honosította meg, és kéthetente játsszuk, illetve most már játsszák, ugyanis a mindenkori ösztöndíjas van megtisztelve a kvízmester szerepével.

Végezetül pedig büszkén tudósítok Fekete Beatrix festőművész képkiállításáról (4.kép), mely szeptember 27-én nyílt meg a patinás Trinity egyetem falai között. Különös apropója ugyanis, hogy a Hungarian Culture Days névadó, 1. Magyar Napok-ja hat évvel ezelőtt pont az ő képkiállítása köré szerveződött, s nőtte ki magát mára egy évente megrendezett többnapos rendezvénysorozattá.
Nem állítom, hogy minden hónap ennyire pezsgő Dublinban, de a szeptember már régóta ilyen, és remélhetőleg sokáig ilyen is marad - köszönhetően közösségünk önzetlen, és mindig tettre kész tagjainak!