„Rabok tovább nem leszünk”

Az 1848-as forradalom és szabadságharc ünneplése Nürnbergben

/ Dr. Imre Angéla /
imre.angela képe
1848-at írunk. Egész Európa forrong. Az akkor még csupán százezer lakosú Pesten a Pilvax kávéház volt a legnépszerűbb találkozóhelye az egyetemistáknak. 1848 tavaszán itt gyülekezett az a forradalmi hangulatú csoport is, akiket már akkor is márciusi ifjaknak neveztek.
marc_unnep01_1.jpgmarc_unnep02_1.jpgmarc_unnep03_1.jpgmarc_unnep04_1.jpg

Március 15-én a Pilvax Kör tagjai, élükön Petőfi Sándorral, Jókai Mórral és Vasvári Pállal elhatározták, hogy maguk vívják ki a szabadságot. Addig ugyanis csak a bécsi udvar jóváhagyásával jelenhetett meg bármilyen magyar nyelvű írás.

Aznap egy csoport fiatalember lépett ki a Pilvax kávéházból és indult sietősen, rendezetlen menetben a közeli egyetem felé. Elöl ment egy nyurga, barna arcú fiatalember, Petőfi. Mentek a fiatalok, hogy maguk mellé vegyék az egyetemistákat, talpra állítsák a pesti nép ezreit – kiverekedjék a magyar szabadságot, vagy meghaljanak érte. A menet először elérkezett Landerer és Heckenast nyomdájához, hogy cenzúra nélkül nyomtassák ki a magyar nép követeléseit, az Irinyi József által megfogalmazott 12 pontot, valamint Petőfi lelkesítő közleményét, a Nemzeti dalt, amit délután Petőfi elszavalt a múzeum lépcsőjén.

2020-at írunk. A világ most sem békés, de most más miatt aggódunk. Már olvashatunk és írhatunk magyarul, tanulhatjuk a nyelvünket, képviselhetjük a kultúránkat, bárhol is legyünk a világban. Ezt tesszük most is. Mivel a Nürnbergi Magyar Iskolában kéthetente van oktatás, így valószínűleg egyike voltunk azon kevés csoportoknak, akik még az első márciusi héten közösen megemlékezhettek erről a fontos magyar történelmi eseményről.

Az utolsó tanítási napunkon a legkisebbek katonás színezőket kaptak, a kicsit nagyobbak huszáros énekeket énekeltek, a táncosok katonaként tüzet ugrottak át és piros, fehér meg zöld tulipánokból kirakták a magyar zászlót és a kokárdát, miközben népdalokat hallgattak. Az idősebb diákjainkkal előadtunk egy rövid jelenetet az 1848-as eseményekről, s mindenki együtt énekelte a megzenésített Nemzeti dalt és a Kossuth-nótát.