IV. Nyugat-Európai Magyar Néptáncfesztivál

/ Márton Csaba /
marton.csaba képe
Nagy felelősség hárult ránk stuttgarti ösztöndíjasként, csöbörcsökös táncosként és a fesztivál segítő szervezőjeként, hogy olyan magas színvonalú, nívós rendezvényt tudjunk közösen megszervezni, amely méltó a nyugat-európai magyarsághoz, hűen tükrözi annak kultúráját és szellemi örökségét.
Mezőpaniti oktatásÜsztürü zenekar és a meghívott vendégekGyerekprogram - Vass Mária Magdolna vezetésévelGálaest képkockája

A háromnapos rendezvény kiváló alkalom arra, hogy a Nyugat-Európában működő magyar néptánc együttesek találkozzanak egymással, megismerjék egymás munkáját, együtt mulathassanak, valamint a néptánc és népzene erején keresztül megéljék közös magyarságukat. A fesztivál főszervezője a Csöbörcsök Táncegyüttes volt, melynek művészeti vezetői: Kemény József és felesége, Ibolya, kik már negyedszer szervezték meg ezt a nagyszerű rendezvényt. A házigazdák a Csöbörcsök Táncegyüttes és a Törekvő Táncegyüttes voltak, melyek tagjai példásan kivették részüket a munkából.

Szeptember 27-én 19 órai kezdettel "Tekergő mesekorsó" címmel felnőtteknek szóló vicces, zenés történeteket hallhattunk Both Zsuzsa és Hajós Erika előadásában. Majd 20 órától a fesztivál egyik zenekara, az Üsztürü adott koncertet, melyben közreműködött a szakmai zsűri három meghívott tagja: Lőrincz Hortenzia, Kovács Norbert "Cimbi" és Berecz István, kik táncukkal színesebbé tették az estet. Megtiszteltetés volt párommal számunkra, hogy felkértek, mi is csatlakozzunk egy-egy tánc erejéig az előadásukhoz. Ezt követően tanítottuk a táncházban a Székely-Mezőség, azon belül is Mezőpanit táncait az érdeklődők számára. Majd hajnalig tartó mulatás, táncház vette át a főszerepet.

Másnap egész napos gyerek, illetve felnőtt programokkal vártuk az érdeklődőket.A délelőtt folyamán közel 100 gyerek vett részt a programokon. Nagyon jó érzés volt, hogy több száz kilométerre a hazámtól mennyi magyar gyereket, felnőttet sikerült megmozgatni a fesztivál ideje alatt, akik belekóstolhattak egyedülálló tánckultúránkba. 11 órától Both Zsuzsa és Hajós Erika tartott a gyerekeknek zenés-mesés előadást "Tekergő meseösvény" címmel, majd ezt követte a gyerek táncház Vass Mária-Magdolna vezetésével és a Turai Banda kíséretével. A gyerekek önfeledten táncoltak és énekeltek. 18 órától kezdetét vette a fesztivál fénypontja, a gálaest, melyen Hollandia, Svájc és Németország 8 városából 9 magyar együttes 150 táncosa lépett fel. A gálaműsoron közel 200 néző vett részt. A gálaest kezdetén beszédet mondott Dr. Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos; a fesztivál fővédnöke, Szabó Dezső, a stuttgarti Magyar Kultúrintézet igazgatója. Ezt követően Dr. Tempfli Imre, a stuttgarti katolikus egyházközség lelkésze megáldotta a rendezvényt, végezetül pedig Kovács Norbert "Cimbi" osztott meg néhány gondolatot a zsűri nevében.

Felemelő érzés volt az együttesek tagjait csillogó szemekkel a színpadon látni, ahogy tiszta szívből és szenvedélyből ápolják, őrzik, gyakorolják hagyományainkat, kultúránkat. Ekkor megéli az ember, hogy lehet bármilyen távol a hazájától, mégsem szakadt el attól. 

A gálaestet Kemény József, a Csöbörcsök Táncegyüttes vezetője zárta, aki hangsúlyozta, hogy mennyire fontos egy ilyen rendezvény a diaszpórában élő magyarság számára, megköszönte a támogatásokat, segítséget, majd ezt követően minden együttesvezetőnek oklevelet és egy mézeskalács szívet ajándékozott. 

Ezután Berecz István vezetésével, a Turai Banda és táncosok segítségével a jelenlévő gyerekeknek, felnőtteknek moldvai táncok tanítása vette kezdetét, majd azt követően Szatmárra vezényelte kis fesztiválhajónkat Cimbi és Hortenzia, akik tyukodi táncokat tanítottak, végezetül a párommal, Edinával Mezőpaniton horgonyoztunk le, ahol a péntek este elsajátított lépéseket, figurákat ismételtettük és folytattuk az Üsztürü Zenekar segítségével. Az estet hajnalig tartó táncház követte, ahol a résztvevők önfeledten tudtak egy jót mulatni. Jó érzés volt, hogy mint egy nagy család, mindenki nyitott volt egymás megismerésére és ebből adódóan sok új ismerősre tehettünk szert. 

Vasárnap délelőtt lezajlott a fesztivál lezárásaként a szakmai kiértékelés.Közel 450-500 ember fordult meg a fesztivál ideje alatt, ami kiváló visszaigazolás, hogy jó úton haladunk. A zsűri az együttesvezetők jelenlétében értékelt: elhangzottak észrevételek, tanácsok, építő jellegű kritikák, hogy a jövőben ezekből tanulva még színvonalasabb műsorokat láthasson a közönség. Majd egy vidám, jó hangulatú flashmob zárta a fesztivált a Schlossplatz-on a Turai Banda és a táncosok közreműködésével. 

A párommal, Székely Edina-Emőkével ezúton is köszönjük a sok segítséget a genfi, illetve stuttgarti ösztöndíjasoknak, Sipos Noéminek, Tompos Szilviának és Kovács Bencének, valamint a grenoble-i és lyoni ösztöndíjasoknak, Koszta Krisztának és Vajda Mátyásnak a rendezvényen tanúsított kiváló közös együttműködésért és munkáért a szervezésben és a fesztivál lebonyolításában.

Találkozunk jövőre!