Miért mosolyognak ránk a lengyelek? I.

LENGYEL MENEKÜLTEK MAGYARORSZÁGON ÉS A BALATONI LENGYEL ISKOLA

/ Korodi-Vass Lóránt /
korodi.vass.lorant képe
Bár a "lengyel, magyar két jó barát" mondás sokak számára cseng ismerősen, talán kevesen tudják, hogy a lengyel és magyar nép között - még ha genetikai vagy nyelvi kapcsolat nincs is köztük - az évszázadok során egy mély politikai, lelki és emberi szövetség alakult ki. De mi is ez az egész, miért mosolyognak ránk a lengyelek, ha meghallják honnan érkeztünk?
Antall József Henryk Sławik emlékmű KatowiceAntall József Henryk Sławik koszorúzás katowiceAntall József Henryk Sławik koszorúzás katowiceAntall József Henryk Sławik koszorúzás főkonzul krakkó katowice

Ennek egyik legmeghatározóbb példája a II. világháború idejére tehető, amikor Magyarország nem, hogy nem engedélyezte a német csapatoknak, hogy magyar területen keresztül szállják meg Lengyelországot, de több tízezer lengyel menekültet is befogadtunk. Ennek ünnepeltük idén a 85. évfordulóját Felső-Szilézia legjelentősebb városában, Katowicében, ahol a város főtere részben magyar nevet is visel id. Antall József, illetve Henryk Sławik személyében.

Mi is történt tehát?

Magyarország több száz települése nagyjából 100 ezer embert fogadott be, köztük 30-40 ezer civil menekültet. Ez olyan, mintha a mai Baja teljes lakosságát helyezték volna el az ország különböző részein. Ráadásul néhány hónapon belül a menekültek számára nemcsak biztonságot, hanem munkalehetőséget és oktatást is biztosítottak, ami messze meghaladta a genfi egyezmény követelményeit. Zamárdiban, majd később Balatonbogláron egy lengyel gimnázium is működött, ahol a fiatal ún. boglárcsikok nemcsak tanulhattak, de érettségit is szerezhettek. Akkoriban ez volt az egyetlen(!) lengyel nyelvű középiskola a világon, hiszen a német megszállók minden más lengyel iskolát bezárattak.

Id. Antall József, aki abban az időben menekültügyi kormánybiztos volt, a lengyel Henryk Sławikkal a miskolci táborban ismerkedett meg, a német nyelvtudásuk segítette őket a kölcsönös megértésben. Ketten együtt egy bravúros mentőakciót hajtottak végre Vácott, létrehozva a Lengyel Tiszti Árvaházat, ahol 5000 lengyelországi zsidó gyereknek nyújtottak menedéket. A gyerekeket katolikus imákra tanították és miséken vettek részt, így végig el tudták kerülni a Gestapo figyelmét, és mindannyian megmenekültek.

Ez a hősies akció id. Antall József és Henryk Sławik közeli barátságának és bátor együttműködésének köszönhető, akik életük kockáztatásával védték a lengyel menekülteket. Végül a németek mindkettőjüket elfogták, de Sławik végig tagadta a barátja ellen felhozott vádakat, ezzel megmentve Antall életét, míg őt magát felakasztották, ám az utókor már joggal említi három nemzet hőseként. Az ő együttműködésük nemcsak az újkori lengyel-magyar kapcsolatok egyik legmeghatóbb emléke, hanem a világtörténelem egyik kiemelkedő barátsága, melyet Varsótól, Budapesten át egészen Izraelig számos emlékmű, köztér és szobor őriz.

Szeptember 18-án Henryk Sławik és id. Antall József emlékművénél tartott koszorúzáson Gerencsér Tibor, Magyarország krakkói főkonzulja képviselte a magyar felet. Lengyel részről a megemlékezésen részt vett többek között a sziléziai vajdahelyettes, Katowice alpolgármestere, a Nemzeti Emlékezet Intézetének katowicei igazgatója, valamint a Katowicei Henryk Sławik és Antall József Lengyel-Magyar Baráti Társaság elnöke is. A koszorúzásra a Felsősziléziai Szövetség tagjai és katowicei barátaink jelenlétében került sor.