Megemlékezések március 15. alkalmából a kanadai Kossuth Házban

Interaktív ünnepség és egy különleges színmű

/ Kürti Adrienn /
kurti.adrienn képe
Idén két alkalommal is emlékeztek az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra a Kossuth Házban. Március 10-én ismét interaktív ünnepség keretében idézték fel a Guelph-i és kitcheneri Magyar Iskolások és a Kossuth Tánccsoport tagjai a szabadságharc eseményeit. Díszvendégek voltak: Palkovits Valér torontói főkonzul és dr. Laky-Takács Péter konzul, a magyar közösségek diplomatája.
Interaktiv március 15-i ünnepség a kanadai Kossuth Házban.Interaktiv március 15-i ünnepség a kanadai Kossuth Házban.Interaktiv március 15-i ünnepség a kanadai Kossuth Házban.Interaktiv március 15-i ünnepség a kanadai Kossuth Házban.

A megemlékezésen ünnepi beszédet mondott Palkovits Valér torontói főkonzul, aki Kossuth Lajos szerepét méltatta és arra kérte a hallgatóságot, hogy a nemzeti hőshöz méltóan őrizzék tovább magyarságukat. Az ünnepség egy különleges prezentációval folytatódott, mely pontonként haladt végig a történelmi eseményeken a forradalom március 15-i kitöréstől a szabadságharc végéig. Az események egy-egy pontjához kapcsolódóan az iskolások versekkel és dalokkal, a Kossuth Tánccsoport táncokkal egészítette ki a műsort.

A délután második felében a vendégek négy állomáson haladhattak végig. Pest-Buda állomáson ünnepi kokárdát készíthettek és kirakhatták a 12 pontot, valamint elkészíthették a forradalom estéjét ábrázoló Nemzeti Múzeum előtti tér makettjét. Cegléd állomáson korabeli toborzó dalokat tanulhattak, Pákozdon hagyományos pártát és huszár csákót készíthettek, Háromszéken huszárképeket színezhettek és hagyományőrző feladatokat oldhattak meg. Minden állomás feladatait egy történelmi plakát is kiegészítette, melyen keresztül mélyebben is meg lehetett ismerni a korabeli eseményeket, kulturális és hagyományos érdekességeket. A táncos kedvű vendégek a toborzók verbunkos táncának lépéseit is elsajátíthatták.

A megemlékezések március 15-én este a Szabadságharc színpadi mű előadásával folytatódtak. Tóth Péter Lóránt személyesítette meg Petőfit, és a Jászai Mari-díjas Kálló Béla Arany Jánost és mindenki mást. A kétszemélyes darab az eredeti korabeli levelezések és szövegek felhasználásával készült dramaturgiai mű, melyben az események egymásba fonódva több síkon jelenítik meg a két művész barátságát, a kor eseményeit, személyes életutakat, miközben minden nézőnek egyedi, aktuális üzenetet adnak.

A kiváló előadás után a közönség még hosszasan beszélgetett a színészekkel a színmű létrejöttéről, Arany és Petőfi életéről, a két színész egyéni életútjáról.

Foto: torontói Főkonzulátus