Március 15-i megemlékezés Ligonierben

/ Kertész Adrienn /
kertesz.adrienn képe
Az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztünk a Ligonier közelében találtató darlingtoni Magyar Étteremben.
A megemlékezésen Kürtöskalács és kokárdaA kiállításon A kiállításon

A megemlékezésre szép számmal eljöttek a környékbeli, sőt a távolabbi magyar közösségek tagjai is. A Pittsburgh közelében található Duquesnei Magyar Református Gyülekezetből például külön kisbusszal jöttek az ünnepségre, s olyan fiatalok is érkeztek Pittsburghből, akik csupán a hirdetésből értesültek róla, ezáltal új magyar ismerősökkel is gazdagodtak a helyi közösségek az összejövetel során. Az ünnepség egy olyan előadással kezdődött, amelyen a magyar nyelvóra diákjai játszották el a március 15-i eseményeket, melyen belül természetesen elhangzott a 12 pont és a Nemzeti dal is. A magyar nyelvóra diákjai nem csak szépen felkészültek, hanem színjátszó képességeiket is megmutatták a közönségnek. Az előadásnak része volt továbbá az akkori események, a történelmi helyszínek és személyek bemutatása diavetítéssel szemléltetve. Előadást hallhattak Kossuth Lajos hazai és amerikai munkásságáról és életéről. Volt olyan magyar, aki saját versét szavalta el a közönség előtt. Megható volt az az erő és átélés, ahogyan elhangzott ez a szép, forradalomról szóló vers. Imádsággal és a Himnusz eléneklésével zárult a megemlékezés. Ajándékként minden vendég egy-egy kokárdát kapott.

Ezt követően lehetőség volt a közös vacsorán a tradicionális magyar ételek (gulyásleves, csirkepaprikás nokedlivel) és sütemények (házi készítésű kürtős kalács és krémes) mellett beszélgetésre is a messzebbről érkezett magyarokkal. Ezzel még nem ért véget a programsorozat: megtekinthető volt a Bethlen Közösség Archívumában és Múzeumában az új kiállítás, amelyen magyar hímzett kézimunkákat, a forradalom eseményeiről készült képeket, tárgyakat és régi könyveket is láthattak a látogatók. Megcsodálhatták a Duquesne-i magyar református közösség egyik tagjának, Errol Johnsnak a művészi alkotásait is, aki az általa faragott fából készített tárgyakra fest népies magyar motívumokat. És természetesen a múzeumlátogatók megtekinthették az állandó kiállítást is, ami antik magyar templomi felszerelésekből és berendezésekből, régi Bibliákból, festményekből és egyéb értékes népi használati tárgyakból és bútorokból állt.

Elgondolkodtató és örömteli volt látni ahogy ezeket a tárgyakat milyen, korábban soha nem látott lelkesedéssel, csodálattal és érdeklődéssel nézték az itt élő magyarok. Láthatóan sokat jelentett számukra a magyar kiállítás megtekintése. Ezt követően a távolabbról érkezetteket körbevezették a Bethlen Közösség Wellness Központjában, majd kisbusszal a szeretetotthon nyugdíjas falujában, s meglátogatták az intézményrendszer legújabb épületét, a Bethlen Home-ot, ahol a már többszintű ellátásra szorulókat és az Alzheimer-kórban szenvedő betegeket kezelik.

A megemlékezésről és a kiállításról készült további képek az alábbi galériákban tekinthetőek meg:

https://www.korosiprogram.hu/galeria/kepek/marcius-megemlekezes-ligonierben

https://www.korosiprogram.hu/galeria/kepek/kiallitas-marcius-ligonierben