Lezajlottak a népünk tiszteletére zajló ünnepi hónap rendezvényei Torontóban

Büszkék vagyunk magyar örökségünkre!

/ Berec Judit /
berec.judit képe
A kanadai Ontario tartományban ünnepélyes keretek között nyitották meg a Magyar Örökség Hónapját. Október elsején és másodikán egész napos kulturális rendezvény zajlott Toronto több pontján.
HHM nyitóhétvégeHHM nyitóhétvégeHHM nyitóhétvégeHHM nyitóhétvége

A programsorozat az Ontario-tó partján fekvő Budapest Parkban kezdődött. A magyar és a kanadai himnusz eléneklése után Szabó Péter Pál református lelkész hálaadó imájában mondott köszönetet a kanadai, ontariói magyarokért.

Ezután a Kodály néptáncegyüttes tagjai és vendégei Mezőséget és Kalotaszeget hozták el néhány tánc erejéig. Ünnepi beszédet mondott dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, dr. Vass-Salazar Mária ottawai nagykövet, Rudy Cuzzetto, Ontario tartomány parlamenti képviselője, Igaz Máté Árpád, a torontói főkonzulátus ügyvivője és Balla Sándor, a Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke.

Az ünnepség fénypontja a torontói városháza előtti téren zajlott. Itt is ünnepélyes zászlófelvonással, illetve a magyar és a kanadai himnusz eléneklésével kezdődött a program, amelyet a Kodály és a Rozmaring néptáncegyüttes tagjai mezőségi, kalotaszegi és szatmári táncokkal tettek színesebbé.

A meghívott vendégek beszédeikben a Magyar Örökség Hónapot és a kanadai magyarságot méltatták.

Rudy Cuzzetto háláját fejezte ki a magyar közösségnek. Megemlékezett mindazokról a magyar orvosokról, művészekről, építészekről, akikkel valaha találkozott, és nagy hatással voltak rá, vagy életét köszönheti nekik.

Dr. Hoppál Péter beszédében kiemelte, hogy a kanadai honfitársak a magyar állampolgársági eskütételeket követően újabb fontos mérföldkőhöz érkeztek.

„Ez a hónap teljes mértékben az önök szellemi tevékenységének köszönhető, hiszen a kanadai magyarság, az ontariói közösség kivívta annak a lehetőségét, hogy október elsejével nem csak a zene világnapjára és az idősek hónapjának kezdetére gondolunk. Ezentúl minden évben otthonról is ide fogunk gondolni, hiszen kezdetét veszi a Magyar Örökség Hónap.”

Dr. Vass-Salazar Mária köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy nagykövetként mindig nagy öröm számára Torontóba jönni, ám a Magyar Örökség Hónapjának nyitórendezvényén még felemelőbb érzés jelen lenni.

„Hálás vagyok azért, amit a kanadai magyar közösség évtizedek óta tesz. Példaértékű, ahogy a magyarságukat, a hagyományaikat megőrzik, tovább viszik és átadják a jövő nemzedékének. Az, hogy Ontarióban az október Magyar Örökség Hónappá lett, az önök érdeme és elismerése: önök Kanada és a tartomány megbecsült tagjai.”

A program a torontói Magyar Házban folytatódott, ahol a többek között a magyar néptáncé és gasztronómiáé volt a főszerep. Bűvöskocka-kirakóversenyen és a Magyar Örökség Hónaphoz kapcsolódó kvízben is részt vehettek a vállalkozó szelleműek. A közönség megcsodálhatta Pál Dóra szép énekét, verseket is hallgathattak, megtekinthették a Kanadai Magyar Képzőművészek Szövetsége (HUVAC) kiállítását.

Az érdeklődők kézműves termékeket, magyar nyelvű újságokat, rejtvényeket és könyveket is vásárolhattak. Újságunk standjánál a nemrégiben kiadott Friss hangok a perifériáról című kötet magyar és angol nyelvű példányai is megtalálhatóak voltak.

Másnap imádságban is megnyitották a magyar hónapot. A torontói Szent Erzsébet katolikus templomban Forrai Tamás plébános mutatott be ünnepi szentmisét, illetve Vass Zoltán református lelkész hirdetett igét.

A Lukács evangéliumából (Lk 17,5-10) vett részlet kapcsán a lelkész úgy fogalmazott, hogy Isten igéjére támaszkodva az egyre gyökértelenebbé váló világban, messze az anyaországtól is képesek lehetünk gyökeret ereszteni.

Ám magyarként és keresztényként nem csak a tengerentúlon, hanem a hullámzó tengerben is szilárdan kell megállnunk, akárcsak az idézett evangéliumi szakaszban a szederfának. A lelkész végül kiemelte, hogy számunkra mindez nem okozhat nehézséget, mert véleménye szerint a magyar nemzet a jég hátán is megél.

A szentmise végén Vass-Salazar Mária és Hoppál Péter köszöntötte a résztvevőket. Mindketten kiemelték, hogy református-katolikus házasságból születtek, így a keresztény hit mindig is fontos volt számukra.

A nagykövetasszony Mindszenty József bíborost idézve felhívta a figyelmet arra, hogy a világban bárhol is éljünk, meg kell őriznünk magyar gyökereinket és identitásunkat. Dr. Hoppál Péter meghatódva idézte fel a kanadai magyarok első magyar állampolgársági eskütételét, amelyre dr. Áder János, korábbi magyar köztársasági elnök is ellátogatott.

Az államtitkár beszédében úgy fogalmazott: „A legszívbemarkolóbb élmény számomra itt, ebben a templomban volt. Láttam a megrendült aggastyánokat, láttam a kisgyermeküket is hozó fiatal házaspárokat. Új magyar állampolgárként elérzékenyülve álltak itt, az Isten házában. Mindig hálás leszek ezért az élményért.”

A szentmisét követően a Kodály táncegyüttes fiataljai körtánccal örvendeztették meg a jelenlévőket, majd az ontariói magyar szervezetek képviselői találkozhattak az államtitkárral és a nagykövetasszonnyal.

A közös ebéden a helyi klubok, tánc- és cserkészcsoportok, magyar iskolák, médiumok pár szóban ismertették a tevékenységüket. Dr. Papp Aykler Zsuzsa a Kanadai-Amerikai Magyarság munkássága mellett a Rákóczi Alapítvány hivatásáról is beszélt. Kiemelte a Rákóczi Magyarságismereti Mozgótábort, illetve az alapítvány ösztöndíját, amelyekkel nem csak a kanadai magyar ifjúságot, hanem az elcsatolt területeken élőket is támogatják.

Az ebédet követően dr. Hoppál Péter tartott rövid előadást, amelyben az anyaországi kulturális és gazdasági életről számolt be. Kitért az ukrán–orosz háborúra, az inflációra, illetve méltatta a magyar családtámogatási programot és a budapesti Liget Projektben új épülettel gazdagodó Néprajzi Múzeumot is.