KAnadai Magyar Amatőr Színházi Fesztivál II. (KAMASZ)

/ Deér Gábor András /
deer.gabor.andras képe
A 2019-es KAnadai Magyar Amatőr Színházi Fesztivált (KAMASZ II.) Edmontonban tartották meg..
Fotó: Szabó LászlóFotó: Szabó LászlóFotó: Szabó LászlóFotó: Szabó László

Az első KAMASZ-t 2018-ban Vancouverben tartották Szenthe Anna ötlete alapján és támogatása mellett, hogy a térség magyar amatőr színjátszó társulatai megoszthassák egymással előadásaikat, tapasztalataikat, örömüket és lelkesedésüket. Három város – Calgary, Edmonton és Vancouver – vett részt ezen az eseményen, ami nagy sikert aratott a résztvevők és a nézők körében is. Már akkor felmerült az igény, hogy ezt a kezdeményezést folytatni kellene és kiterjeszteni más városokra is Kanadában. Ennek a lehetősége érkezett el 2019 novemberében Edmontonban.

A program megvalósulását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Kanadai Magyar Kulturális Tanács és különböző kanadai magyar szervezetek (Corvin Történeti Társaság – Berkes Zoltán, Calgary-i Magyar Ház- Szabó László, Edmontoni Magyar Ház- Szenthe Sándor) támogatták.  Az eseményen tiszteletbeli meghívottként Oroszi Katalin kulturális attasé (Ottawai Magyar Nagykövetség), Török Tamás konzul (Vancouver), Boda Lázár Judith elnök (Torontói Magyar Ház) is részt vett.

A 2018-as 3 társulat mellé (Vancouveri Magyar Színház, Calgary-i Petőfi Színház, Edmontoni Társulat) idén még két újabb társulat is csatlakozott (Torontói Hangyaboly, New York-i Pilvax Productions). A Torontói csoport kevesebb, mint egy éve kezdte újra működését csupa fiatalokkal, a New York-i társulat pedig a KAMASZ II. Fesztivál kedvéért állt össze egy produkció erejéig.

Az amatőr társulatok produkciói mellett kiállítás, workshopok, és színháztörténeti előadások tették színesebbé a 3 napos fesztivál programjait.

Tarján Györgyi (amerikai-magyar énekes, színész, rendező) Los Angelesből, Szabados Mihály (kanadai-magyar rendező, színész) Torontóból érkezett az amatőr színészeknek szakmai előadásokat tartani. Király Anna (amerikai-magyar díszlet- és videó tervező) New Yorkból hozta el terveit, amit a közönség egy kiállítás keretében tekinthetett meg a fesztivál alatt, valamint Heltai Gyöngyi (Phd színháztörténész) színháztörténeti előadásait hallgathatta meg.

A színházi résztvevők és a meghívott vendégek száma meghaladta a 70 főt, és az előadásokat megtekinteni vágyó nézők száma szinte ugyanennyi volt, ami azt jelenti, hogy egy-egy előadást minimum 120 néző láthatott.

A vendéglátó városban, két éve működik a színházi csoport – melyet Ivaskó Gergely, Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjas alapított –, mely jelenleg 20 tagot számlál, amiből 12 színész, a többiek pedig a színház szeretete miatt, súgóként, díszletesként, kellékesként, technikusként, szervezőként vesznek részt a csoportban.

Opra-Szabó Zsófia vezetésével már júniustól elkezdték próbálni a fesztiválra kiválasztott darabokat, miközben újabb és újabb tagok csatlakoztak a társulathoz. A próbáik mellett nagy örömmel vállalták el a fesztivál megszervezését, hiszen Edmontonban ilyen kulturális esemény még nem volt korábban. Mire szeptember elejére kialakult a szereposztás, a fesztiváli előkészületek már javában zajlottak, így az állandósult csoport tagjai is csatlakoztak a szervezéshez. A két főszervező Endre-Peták Melinda és Opra-Szabó Zsófia irányítása mellett mindenki kivette részét az önkéntes munkálatokból, mint például díszletépítés, kellék- és jelmezbeszerzés, technikai felszerelés bővítése, pakolás, súgás, sofőrködés. A fesztivál zavartalan lebonyolítását, programok összeállítását, a fesztivál grafikai arculatát, a társulatokkal való kapcsolattartást Melinda és Zsófia fáradhatatlan munkája tette gördülékennyé.

A fesztivál első napján, november 29-én reggel a résztvevők színészi műhelygyakorlatokkal kezdhették a napot, majd este a rendezvényt Szenthe Anna és Oroszi Katalin nyitotta meg. A programsorozat Szabados Mihály M, mint Mizantróp című monodrámájával kezdődött, ezt követően az Edmontoni Társulat adta elő Nóti Károly két kabaréjelenetét (Lepsénynél még megvolt, Majd a Jegenye). Az este ünnepléssel, beszélgetéssel, ismerkedéssel zárult.

Második nap délelőtt folytatódtak a műhelymunkák, amit délután három előadás követett: elsőnek a Torontói Társulat Hangyaboly című előadását láthattuk Kaffka Margit regénye alapján, amit a New York-i Pilvax Productions kétnyelvű előadása követett Roland Toportól Albérlet az Asztal Alatt címmel. Az előadássorozatot a Vancouveri Magyar Színház társulata zárta, akik Békés Pál A Félőlény című darabját adták elő. A nap ünnepi gálavacsorával zárul, amit Szenthe Sándor és csapata készített.

Akik még bírták a fesztivált, azok vasárnap még részt vehettek egy újabb színháztörténeti előadáson, melyet Heltai Gyöngyi tartott.

Vasárnap délutánra elcsendesedett az Edmontoni Magyar Ház, minden résztvevő hazautazott, reményeink szerint felejthetetlen élményekkel. Sokat tanulhattunk egymástól, új barátságok szövődtek, és reméljük, hogy folytatódik a fesztivál jövőre a KAMASZ III-on.

 

Az Edmontoni Társulat előadása itt látható.