Két Haza, Egy Kép: A Győri Könnyező Szűzanya Írországban

A kép, amely több mint 350 éve köti össze Magyarországot és Írországot

/ Pásztor Teréz /
pasztor.terez képe
A Győri Könnyező Szűzanya története és kiállításmegnyitója nemcsak a két ország közötti kulturális köteléket erősítette meg, hanem lehetőséget teremtett a személyes találkozásra, párbeszédre is. Az esemény emlékeztet minket arra, hogy a művészet és a hit hogyan képes hidakat építeni a kultúrák között.
A kegykép másolatávalA festményKiállításNagykövetség

Dublinban ünnepélyes megnyitó keretében bemutatták a Győri Könnyező Szűzanya kegykép replikáját. A kiállításon bemutatott művészi másolat ajándékként érkezett Írországba, a kép „hazatérésének” szimbólumaként, és hogy emlékeztessen arra az évszázadok óta fennálló kötelékre, amely a két országot összekapcsolja. Az eseményen Dr. Bánhegyi Gergely, Magyarország írországi nagykövete, Dr. Veres András, a Győri Egyházmegye püspöke és Michael Duignan, Galway és Clonfert püspöke mondott beszédet.

A kiállításon vetített gazdag és látványos rövidfilm szemléletesen tárta az érdeklődők elé a Győri Könnyező Szűzanya történetét, a részletes tablókon pedig további érdekességeket olvashattunk a kegykép hátteréről, amely mély spirituális jelentőséggel bír mind a magyarok, mind az írek számára.

Az ikon története egészen a 17. századra nyúlik vissza. Walter Lynch, ír származású püspök hozta magával Magyarországra, mikor menekülni kényszerült hazájából a Cromwell-féle katolikusüldözés elől, 1655-ben. A kép a győri székesegyház falán talált otthonra, ahol az egykori clonferti püspök haláláig szolgált.

42 évvel később, 1697-ben, mikor az ír katolikus egyházat újabb üldözés sújtotta, Szent Patrik – Írország védőszentje – ünnepén, a győri székesegyház falán lévő ikon véres könnyeket hullatott. A csoda híre gyorsan terjedt, máig zarándokok tízezrei látogatnak el Győrbe március 17-én.

Személyesen is érdekesnek találtam, milyen sok embert vonzott az esemény. Nagyon inspiráló volt látni, hogy a Győri könnyező ír Madonna képe és története milyen sok különböző nemzetiségű, hátterű embert érintett meg itt, Dublinban. Az esemény családias hangulatú fogadással zárult, ahol lehetőség nyílt további beszélgetésekre, gondolatcserére, kapcsolatépítésre.

Ezek az események nem csupán a múlt emlékét őrzik, hanem új hidakat építenek a kultúrák között. A Győri Könnyező Szűzanya története és hazatérése egy újabb példa arra, hogy a művészet és a hit hogyan formálhatja a közösségeke.